lördag 18 juli 2009

Pelargoner - njutbara eller …..
bara krävande?
I går kväll var första gången på ett par veckor som jag inte bara sprungit runt med vattenslangen när jag varit hemma. Under språngmarscherna har jag otaliga gånger frågat mig själv varför jag har så många krukor att vattna och nästan lovat att det skall bli ändring till nästa år…
Tur att jag bara ’nästan’ lovat… för i går kväll hade jag tid och fick en njutbar stund i växthuset. Tjuvade och band upp tomatplantor och ansade pelargoner.
För att nå småkrukorna med pelargonsticklingar på hyllorna längs söderväggen måste jag in mellan tomatplantorna och de bjöd, både lätt och snabbt, på sin aromatiska doft varje gång jag kom när plantorna. Det samma gjorde en del pelargoner.När jag gick där och plockade bort visset kom jag när bladen och nästan alla vildpelargoner och primärhybrider har en alldeles egen doft. Paton’s Unique, som jag fått skott av från Elisabeth som jag träffade på trädgårdsresan till England för några år sedan har under åren som gått blivit en riktig favorit både p.g.a bladens doft och blommornas färg. Hallonröda blommor och en mycket speciell bladdoft!P.gibbosumP.glaucifolium
och just nu blommar de för fullt i växthuset.
Det blir nog att springa runt med slangen nästa sommar också om jag bara kan och förmår… :-))
Ursäkta att jag är så dålig på att kommentera och svara på kommentarer. Tiden räcker inte till och det kommer den inte att göra de närmaste två, tre veckorna heller. Vi är bara hemma på snabbesök. Sonen vaktar huset och vi är på resande fot….
Fler bidrag till Blooming Friday finner du hos Katarina.

24 kommentarer:

 1. Roligt Birgitta att du har tid att blogga trots den nya familjemedlemmen!
  Dina pelargoner är som vanligt så underbara att skåda!
  Men som svar på din rubrikfråga skulle jag tro att det är både och - pelargoner kräver en arbetsinsats för att vara så fina som dina är, men nog 17 måste du njuuuta alldeles kopiöst däremellan!/Anja

  SvaraRadera
 2. Jag förstår dig fullt ut, men brukar komma till samma slutsats; nämligen att det är väl värt det när man stannar upp och faktiskt njuter av och uppskattar det man har! :o)
  Ha det så bra,
  Lydia

  SvaraRadera
 3. Åhhhh... dina pelargoner är ju bara så fina!!! De skott jag fått av dig, har inte klarat sig och det är jag lite putt över :) Klart du skall ha kvar alla dina vackra pellisar även om det är jobb med vattningen.
  Håller med om att det är lite ont om bloggtid men de dagar det regnar, då blir det mer tid över till läsning hos andra och det är roligt att läsa om vad som blommar i allas trädgårdar nu. Ha en fortsatt skön sommar :)

  SvaraRadera
 4. Vilken fantastisk pelargonkännare du är. Förstår att du blir trött i vattenkannearmen! Ibland undrar även jag varför jag drar på mej så många pelargoner och ändå har jag bara en bråkdel av dina.
  Ha en skön semestertripp och vila armen!).

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 5. Underbara pelargoner du har
  (fast jag blundar, vill inte fastna :)

  SvaraRadera
 6. Birgitta! Tack vare dig har jag återfått intresset för pelargoner - och då främst primärhybrider och vildar. Några har jag fått av dig (tack!) och några har jag köpt. Och just nu blommar min nyinköpta P x Ardens så fantastiskt! Och idag slog P violareum ut sin första blomma...Jag är så glad för mina pelargoner - däremot har jag faktiskt tröttnat på att vattna krukor, så en del andra växter får snällt flytta ut ur uterummet. Det skall inte vara för krävande - bara roligt.
  Katarina
  PS Paton's Unique som jag fick av dig är också en favorit!

  SvaraRadera
 7. Dina pelargoner är absolut njutbara...

  SvaraRadera
 8. Så många fina du har! Ardens och Islington peppermint vill jag gärna ha. Nu tappade jag namnet på den jag har som liknar ardens, hm...... vad är det den heter? Irriterande!
  Krukor tar tid och jga har dragit ner på det men pelargoner har jag. Inga fuchsior längre och inte änglatrumpeter heller. Man gör sina val. Kram!

  SvaraRadera
 9. Det är ju som en hel pelargon-utställning! Jättefint.
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Å, vilka pelargoner!!! Den som hade plats för så många...suck.
  Jag fick med mig en riktig trofé, tyckte jag, från Californien i vintras, en med krokodilmönstrade blad som påstods heta just Crocodile. Jag har googlat på den men inte hittat någon likadan. Den mest lika påstås vara en hängpelargon. Men den är, i alla fall i bladen, misstänkt lik din som heter Pelargonium x ardens...
  Jag måste nog lägga ut en bild på min krokodil imorgon!

  SvaraRadera
 11. Underbara pellisar! Jag måste genast ut och hälsa på mina. Inte så många, men desto mer omtyckta. P ardens är en favvis som jag aldrig odlat själv.
  Pelargoner är ju faktiskt snälla och klagar sällan även om de inte får vatten på några dagar. Andra sommarblommor är mycket tjurigare.
  Eva

  SvaraRadera
 12. Stackars alla våra pelargoner! Här hemma regnar det igen, mina vet inte var de får vara för om det regnar för mycket blir de ledsan och om jag ställer in den i stugan missar de några fina dagar och gulnar snabbt och dina vet inte om de får vara kvar nästa år....som tur är är de lätta att bli förälskade i och då gör vi allt för dem, eller hur?!

  SvaraRadera
 13. Ja de är så underbara dina skyddslingar.. och jag har också några ifrån dig och jag är glad att de lyckades för de är verkligen fina.. att njuta är viktigt men ibland blir det mycket men när man väl hinner är det desto skönare eller hur? Kram /Monica

  SvaraRadera
 14. Hej Birgitta!
  Hur är det att vara farmor?
  Jag har sagt det samma inte så många krukor nästa år fast jag vet att jag kommer att ha det iallafall.
  Känner doften i ditt lill växthuse ända hit. De där vildingar är ju för rara måstse jag säga.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 15. (Du som vet lite om gamla prylar,
  vet du något om mitt fågelbad?)

  SvaraRadera
 16. Tack för tumhållning! Lunginflammationen kräver sjukhusvård, så krokodilen får vänta på kameran några dagar till..

  SvaraRadera
 17. Härligt inlägg Birgitta, ja och är det inte så att vi blir lite trätta på oss själva när vår ambitionsnivå kanske är liiite för hög.
  Jag lovar varje år att jag inte skll ha +300 krukor att tvätta på hösten :-)
  Grannt har du verkligen en fröjd för ögat.
  Ha det gott/ Tyra

  SvaraRadera
 18. Många fina bilder på dina pelargoner! Ja, visst önskar man ibland att man kunde begränsa sig i antal, men sedan kommer de där härliga växthusstunderna och då glömmer man allt det där igen!
  Även jag är ute på semestervägarna men har faktiskt med mig trådlösa modemet för att kunna hålla bloggandet lite levande!
  Fortsatt trevlig semester!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 19. Visst kan det vara lite jobbigt att vattna men det ser ju hur fint ut som helst//Britt

  SvaraRadera
 20. Jag kan förstå dina tankar :)
  Men de är allt bra underbara!

  Jag har ju inte gratulerat heller!
  Vilken liten sötnos!

  Kram Mari

  SvaraRadera
 21. Jag förtstår dig precis när det gäller detta med att nästan lova att minska antalet krukor nästa år...
  För mig har nästan-löftet aldrig funkat, det blir en hel del trots allt.
  Pelargoner har jag "upptäckt" på allvar i år. Gibbosum "måste" jag ha nästa år!

  Ha det härligt
  Anna

  SvaraRadera
 22. Hej!
  Underbara pelargoner. Jag har oxå en hel del pelargoner. För att försöka begränsa antalet så håller jag mig till Rosenknoppar och Mårbackor MEN ibland så kommer det ju in någon annan oxå. Det är så NJUUUUUTBART med pelargoner trots att det blir lite jobbigt ibland med vattningen och framförallt platsen dom upptar.
  Ta gärna en kik på min blogg!

  SvaraRadera
 23. Jag glömde ju skriva min trädgårdsbloggadress.
  http://pellisar.blogspot.com

  Mvh TvåÄndsStickan

  SvaraRadera
 24. (Tack, att du försökte, något fågelbad är nog inte mitt emaljfat, men fåglarna gillar den)

  SvaraRadera