måndag 18 maj 2009

Humlans blomster…


har börjat blomma, en försynt och föga påträngande växt som finns i hela landet (enligt Stina och Sune Jonsson i deras Örtabok). Där kan man även läsa följande: ’Färgerna är mjukt pastellartade. Foderbladen är nästan lika långa som kronbladen och har en yta som påminner om sammet. I Sydvästsverige kallas humleblomster med tanke på de parvisa blommorna, för ”brud och brudgum” därför att den ena blomman ofta är längre hunnen och har börjat utveckla en skäggig och sträv frukt, medan den andra fortfarande är ung och mjäll.’
Visst kan man känna sig lite frågande? Vilken av dem är brud och vem är brudgummen? Sträv eller ung och mjäll???


Många i min bekantskapskrets har humleblomster som en favorit och det har jag också, men jag har ju många favoriter:).
För många, många år sedan när vi skulle tacka av en kollega som sökt sig till en annan skola hittade jag ett ställe där det växte och fortfarande växer massor och där plockade jag en jättebukett, för jag visste att hon älskade just humleblomster.


På samma ställe har jag sedan dess varje år plockat några buketter som alltid hamnar på köksbordet och då i Marianne Westmans stora blågrå randiga skål.Namnet humleblomster är ett folkligt namn från Dalsland som återfanns för första gången hos Linné 1755.
Blommornas säregna utseende och allmänna förekomst i landet har gett upphov till många olika namn, t.ex. fårpuppor, fårpungar, sammetspungar, kopattar, baggpungar och slätkullor. 'Underliga namn' på en så söt blomma, tycker jag.

Har en, sedan många år, god vän som jag plockat humleblomster ihop med de senaste åren och idag sa hon: - Har det redan hunnit gå ett helt år?
Och det har det….
första buketten står på köksbordet.

Förra våren lärde jag känna Carina och Ken och i deras trädgård är humleblomstren omhuldade och älskade. Så mycket att de t.o.m har spritt sig hit till Västkusten. De jag visar idag kommer från Tranemo, men alla därifrån har ännu inte slagit ut..16 kommentarer:

 1. Jag gillar Humleblomster & har den här i trädgården. Intressant kuriosa du delger. Kul läsa sånt.

  SvaraRadera
 2. Underbart Inlägg! Och visst älskar man humleblomster!
  En riktig barndomsblomma.
  Linda

  SvaraRadera
 3. Jag tycker om de vilda, men har i min trädgård, vita.
  Vill du ha frö, så hör av dig i ett senare skede.

  Du beskriver dem så målande!

  SvaraRadera
 4. Jag tycker också mycket om Humleblomster. Som barn plockade jag stora buketter... I min trädgård finns det tyvärr inga...ännu...men de finns längs mina promenadstigar.
  Ha det gott!
  Katarina

  SvaraRadera
 5. Javisst, de är verkligen älskansvärda blommor. Har dem, och vårdar dem, uppe på min äng alldeles vid skogskanten.

  SvaraRadera
 6. En doft av dagar man gick barfota i skog och över äng. Inga hybrider här inte. De är så delikata, de små lätt böjda huvudena.

  SvaraRadera
 7. Ho ho.., vill du vara med i min tävling om den läckra plåt almanackan med sött motiv...?
  Tävlingen pågår tom 26 Maj, hoppas du vill vara med!

  Kram Marianne

  SvaraRadera
 8. GERANIUM ARISTATUM - vad vacker den är!
  Jag tycker om ordet Humleblomster - den är sött och den var lätt att lära när jag läste botanikkursen för massa år sedan.
  Tänk att dom redan blommar och jag instämmer har det redan gått ett år!
  Roligt att ha en viss blomma att plocka in varje år.

  Vita blommor, treblad och vallmon.
  Gillar den gula tulpan som tittat fram så ensam i ditt förra inlägg.

  Varit utomlands så jag har inte varit uppkopplad på ett tag,
  /MB

  SvaraRadera
 9. Även jag är svag för våra vilda växter och försöker hela tiden få hem fler till min lilla äng! Tack för ett trevligt inlägg.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Mmmm så söta, jag har en rosa älskling nu som säkert kan tänka sig en sväng om neråt Västkusten, i den vackraste av trädgårdar, hos den söööötaste ägarinnan.
  Ha det gött
  Carina

  SvaraRadera
 11. Ända sedan jag var liten har jag älskat humleblomster, den är så fin och står så länge i vas! Blev så glad härom dagen när jag tog en promenad och hittade ett ställe där det växte humleblomster, har inte haft något ställe där jag vetat att det växer! Så nu står en liten vas på köksbordet, inte en så där ståtlig som din, men den bereder glädje ändå!!!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 12. I'm going to have to work on my Swedish - I think the translator must be smoking something....very sweet little flowers.

  SvaraRadera
 13. Mmm.. så mysigt och visst älskar jag också humleblomster, det är nåt med den blomman som slår an en sträng i hjärtat. MEN.. jag har ingen i trädgården, undra jag om den kan sprida sig ända till mig.. inte så långt från västkusten. Iofs så har jag sett den växande lite varstans runtomkring.. så en spade på nästa tur med hunden.. *ler*. Kram och ha en skön dag.. Moa

  SvaraRadera
 14. Humlan är så fin, jag har en vit,
  hade förra året i alla fall.

  SvaraRadera
 15. Den är underbar och den kanske också trivs på min äng?
  Måste testa det.
  Vad mycket du kan Birgitta!
  Vilken beskrivning på dem, du skulle nog kunna göra en hel bok och beskriva växter med dina ord.
  Det skulle bli en lysande bok.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 16. Så härlig inlägg! det är roligt att få lära sig något nytt och jag får lov att hålla med om att humleblomstern är så fin i sin blyga uppsyn. Själv har jag inga, men får hålla ögonen öppna!/Anja

  SvaraRadera