fredag 3 april 2009

Trendigt är….ett ord som i mina öron har en viss negativ klang, varför vet jag inte?

Att det är någon som
via sitt sätt eller sin stil influerar oss andra att göra som hon/han och på så vis skapar vi en trend, låter väl inte så negativt… jag tänker på Tage Andersen, Ulla Molin, Emma Lundberg, Sven-Ingvar Andersson m.fl

Trender i trädgården har diskuterats på olika forum och i olika bloggar en hel del nu i samband med vårens alla mässor och jag har förstått att det där med trend och trendigt, det uppfattar vi väldigt olika.
Om jag påstår att jag inte tar intryck av böcker jag läser, prylar jag ser eller trädgårdsbesök jag gör, så ljuger eller lite snällare, far jag med osanning.
Men inte köper jag eller får inspiration av något jag inte tycker om bara för att det är inne just nu.
Vad nu 'inne' betyder?

Första gången jag stötte på rostiga saker tillsammans med växter var när jag besökte Tage Andersens utställning och butik i Köpenhamn. Det är ganska många år sedan nu men fortfarande tycker jag det är lika fint med rost i trädgården, trendigt eller inte.
Det smälter in och bara finns där. Tar inte uppmärksamheten från växterna, behöver inget underhåll och som spaljéer eller skärmväggar tar de mycket liten plats.


Nu undrar ni kanske varför jag lovordar det rostiga?

Jo, idag har vi, tack vare Bertil H, äntligen fått flätat vår ’häck’ mot grannen och äntligen har jag fått en bakgrund till växterna i rabatten och det känns så härligt bra. Jag är så nöjd och glad!Så här har det sett ut i några år nu, men från början var det bara en grässlänt där barnen kunde springa emellan. Barnen är vuxna sedan länge och i flera år, många, har jag längtat efter en grön vägg. En fin idégranshäck, men den tar alldeles för stor plats om vi skall kunna gå där i slänten och klippa den.
Vi satte upp armeringsmatta för jag trodde klematis skulle täcka in och bilda den där gröna bakgrunden, men den är inte vintergrön och jag är otålig, mycket otålig.
Nu behöver jag inte vara det längre
och trendig är jag, :-)

18 kommentarer:

 1. Det är väl bra när man får det som man vill ha det och råkar bli trendig på köpet =).
  Snyggt blev det iaf!
  Ha en trevlig helg
  /Helen

  SvaraRadera
 2. Jag skulle också definitivt kalla mig anti-trend. Samtidigt så vet jag ju, har jag ju sett hos mig själv, att efter ett tag, när jag upprepade gånger sett en färg eller en idé så börjar jag långsmat tycka om den. Som latte-färgen som blev så inne att måla väggar med och ha på tyger. Först avskydde jag den, nu är jag rätt såld, om jag ska vara ärlig. När det gäller trädgårdar dock är jag lika fascinerad och inspirerad av nytänkande (fast långt ifrån allt!) som av trädgårdar som funnits i flera hundra år, och allt ddär emellan. Med trädgårdar känns det som om det är kvalitén, personligheten och uttrycket (och hur kärleksfullt den omvårdas) som gäller, oavsett århundrade/årtionde!

  SvaraRadera
 3. Ser ju väldigt bra ut. Ha en bra helg//Britt

  SvaraRadera
 4. Rost är snyggt! Inte helt fel att det är trendigt också.
  Kram tant Eva Linnea
  (Pensée, pelargon, tagetes ..... ja, det finns många blommor som fått "tant-stämpel". Undrar varför?)

  SvaraRadera
 5. Detta är helt helt fantastikt snyggt. Otålig vem är inte det?
  Det skall bli ett sådant staket när våran häck ger sig och det är ganska snart.
  Trend?? oftast ver jag nog inte vad som är trendigt.
  Är det trendigt att ha en vattenkanna som toa?(Ute toa gödsling)
  För det vill jag ha en.
  Kaffegrottan är fixad kommer snart Birgitta. Hinner inte blogga så mycket just nu det är liksom fullrulle och lite till.
  Längtar efter det stora vårskriket har skrikit många små.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 6. Very nice! That will look lovely with Clematis growing on it.

  SvaraRadera
 7. Det är väl då man anammar en trend - när det råkar sammanfalla med ens egen smak!!! Jag är också ett stort fan av både rostiga saker och prylar i zink. Båda passar bra mot grönskar och som du säger, stjäl inte så mycket uppmärksamhet från växterna!
  Fram för mer trender i min smak så att jag kan få känna mig "trendig" oftare!!!
  Ha en skön trädgårdhelg, det ser lovande ut utanför fönstret!!
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 8. Birgitta:
  Om trender tycker vi olika och tur är det!
  Du har i alla fall ett utsökt vackert staket nu!
  (Är vi 10 stycket som härmar efter dig - då har du skapat en trend!
  En fin trend, men frågan är om det är trevligt ,om, 10 grannar har likadant?)
  Jag smyger också in rost här och där, ej så synligt.

  SvaraRadera
 9. Huvudsaken är att man gör som man själv tycker (tror) blir bra!

  Annars har man dålig självkänsla.

  SvaraRadera
 10. Hej
  Det blev ju jättesnyggt!
  hälsar
  Monika

  SvaraRadera
 11. Vad fint det blev! Jag gillar också rost ihop med växter, som du säger det tar inte uppmärksamheten från det gröna.
  Hälns Eva
  PS. Idag såg jag att mina vita blåsippor blommar. Ska försöka komma ihåg att ta en bild.

  SvaraRadera
 12. Birgitta! vad har du flätat in i armeringsmattan? Är det av det där rostiga "bandet" som du hade på något annat ställe i din trädgård vill jag minnas?
  Och om ditt svar är "ja" så undrar jag vad man får tag i något sådant - naturligtvis svarar du inte om det är en hemlis, men jag är som ett levande frågetecken hur man kan hitta något så himla fint?
  Oavsett - vansinnigt snyggt resultat! Du har ju influerat mig med din "trendiga", vackra trädgård så i den milda grad att jag måste säga till mig själv att vartenda rostig spik MÅSTE inte vara fint i trädgården - bara för att den är rostig ;))!
  Nåja Birgitta! Jag är inte alldeles pantad bara för jag saknar rostigt band till armeringsmattan - haaa - jag få'la hitta på alternativ...;))!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 13. jättefint, och rost är verkligen tidlöst!
  Ha en fortsatt härlig helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 14. Rost och trädgård gifter sig bra ihop, det är ett måste i en trädgård.
  Mvh
  Bostället

  SvaraRadera
 15. Det blev ju bra!
  Trendig...? Visst är det så att man påverkas av sån´t man ser.... Följer man med i riktningar som man tror är de "rätta"... utan att tänka & välja själv... bara följer med just för att "alla andra gör så" ... sån´t har jag svårt att förstå.....
  Men att låta sig inspireras... här & där. Och själv välja ut det man tycker om. Helst forma till sin alldeles egna "variant"... som du nu gjort!;-) Det tycker jag bara är positivt!!

  SvaraRadera
 16. Så underbart vackert!!! du är själv en sådan inspirations källa till att sätta en trend. Iallefall en sån Birgitta trend som jag gillar. Efter besöket hos dig så blev Ken förtjust i rost (tack för det) Jag har sagt det innan och säger det gärna igen: Du har en skön stajl tejen!!!!!
  Min absoluta favoritstil!!!
  Jag gillar inte trender, men jag har vett att uppskatta en estetisk upplevelse när jag ser en.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 17. Underbart när man har förmåga att själv lösa sina problem. Så fint det blev.
  Jag skulle önska att vi människor inte var så lättpåverkade, men det är vi. Se bara på masspsykoser. En mildare form är förstås trenderna. Gurus har väl alltid funnits, inte minst i modevärlden. Att hålla emot är en stor konst.

  SvaraRadera
 18. Jätte snyggt blev det! Undrar som Anja vad ni flätat in?

  SvaraRadera