onsdag 15 april 2009

Mitten på april och julrosutställning


på Trädgårdsföreningen i Göteborg.

Utställningen blev jag besviken på men förväntningarna var nog för högt ställda.
Däremot är rabatten, woodlandplanteringen, som Heiner Luz skapat ljuvligt fin just nu. Marken är täckt med myskmadra och i detta ljust gröna blommar vitsippor, blåsippor, julrosor (absolut ingen besvikelse) och en lungört med riktigt, riktigt mörkt blå blommor. Namnet på den skulle jag vilja ha.
Trodde först det var Pulmonaria angustifolia ’Blaues Meer’ eller ’Blue Mist’ som den också heter men hos mig är blommorna på den inte alls så mörkt blå, men min kanske har fel namn eller fel blommor ;-).Felnamnad eller inte, våren fortsätter….Shortia uniflora har precis slagit ut,Adiantum pedatum lossar på sina hårt rullade skottoch rhododendronens knoppar slår ut vare sig jag vet vad den heter eller inte.

Skönheten sitter inte i namnet… även om det är väldigt roligt att veta… att ha kontroll kanske?För 5 år sedan planterade jag en Paeonia suffruticosa ssp rockii och i år har den 4 knoppar. Den har tidigare aldrig blommat.
Inköpt från Guldsmedsgården som den är har den säkert rätt namn och därmed har jag full kontroll :-))))

13 kommentarer:

 1. Antar att du som jag tyckte utställningen var i minsta laget? Jag hade velat se mer! :) Och jag håller med dig om att woodlandet var härligt! Shortia uniflora redan, oj vad det går fort nu. :)

  SvaraRadera
 2. Missade vad du skrev om din pion! Min Paeonia suffruticosa ssp rockii från Guldsmedsgården ska också blomma för första gången i år. :) Nu håller vi tummarna för att det inte blir någon nattfrost!

  SvaraRadera
 3. Fel namn eller inte så var den väldigt fin och vilken fint kant sen på blomman!!

  SvaraRadera
 4. Den vita blomman var verkligen fin! Har inte sett den förut! Kul att se lite "nyheter".
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 5. Jättefina namn.. eller jag menar blombilder.. *ler*, ja namnen har liten betydelse tycker jag när skönheten är så stor. Men visst är det kul att veta.. Ha en skön onsdagskväll.. Monica

  SvaraRadera
 6. En "Rockii" vill jag så gärna ha.

  SvaraRadera
 7. Alla blommor är lika värda, namnlösa eller ej, men om man vill byta med någon eller dela med sig eller kanske samla på många sorter är det naturligtvis så mycket bättre om man har ett namn på dem. Förr var jag slarvig med namnlapparna, men nu har jag full koll på alla jag skaffar!
  Det ska bli riktigt roligt att se foton på din pion när den blommar sen!
  /Helen

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga växter du har. Kul med lite udda sorter. Vad gäller namn är jag periodare, ibland känns det jätteviktigt ibland inte alls. Tyvärr försvinner en del namn i den icke så namnintresserade perioden. Och så får man leta sen. Men det är kanske bara jag som är sån?
  Eva
  PS Min svavelpion som aldrig blommat förut har tre knoppar! Det är jag i alla fall säker på efter kvällens runda. Jippi!

  SvaraRadera
 9. Nu är absolut bästa tiden!
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
 10. Då har jag inte missat allt för mycket.... förstår jag när jag läser runt lite bland er bloggare :) Men woodlandet skulle jag verkligen vilja se! Men hur skall jag hinna? Måste ju ha klart lilla vinkastet ;) Fast kroppen borde ju få vila en stund i helgen....
  När det gäller namn så glömmer jag det latinska och hos mig, så heter växterna Birgittas.... Anjas..... Katarinas..... Monicas... Lindas... Christers... osv ;) Hur går det med Hostorna? Såg i min kalender att det börjar närma sig leverans - hu så spännande! Och jag som inte är klar med min damm.... vad jag hittar på hela tiden... suck..... Ha det gott i vårvädret och dina bilder på ljuvliga små blomster är så fina!!! Kram 8`)

  SvaraRadera
 11. Vilken tur för mig då efter som jag har inte haft möjligheter att besöka den.
  Ljuvliga bilder du visar Birgitta.
  Nu får man se efter att det inte blir nattfrost för att buskpionen gillar den inte.
  Jag brukar ha ca 30 blommor i min, men förra vårens nattfrost i april gjorde att jag fick tre...

  Mvh, Anja (....och lycka till med den 20:e!)

  SvaraRadera
 12. Min 'rockii' blommade för första gången förra sommaren - en underbar blomma blev det. I år ser det mer lovande ut...hoppas på minst fyra blommor...det blir nog försommarens höjdpunkt!
  Katarina

  SvaraRadera