torsdag 26 mars 2009

Blooming Friday – mer julrosor, krokus ochnågra tibast eller källarhalsbär som de även heter på svenska.
Krokusen, Crocus sieberi ssp atticus, stod som hårt rullade cigarrer i kylan i morse. Inte ens solen kunde få dem att öppna sig.Den ’vanliga’ tibasten, Daphne mezereum och en tät vitblommande Daphne mezereum f. alba har precis börjat slå ut.


Ute händer inte mycket från dag till dag för vi har nu haft en riktigt kall period så det känns som att jag hinner följa med, följa med så mycket att jag ibland kan känna mig otålig.
För sakta får det inte gå!
Enligt väderprognosen i tidningen kommer varmare luft i mitten på nästa vecka.


Även julrosorna tar det lite lugnare i år men den ena efter den andra börjar få utslagna blommor.

Idag har purpurjulrosen, Helleborus purpurascens, öppnat upp en knopp och visat sin nästan gröna blommaoch det har den dubbla, nästan aprikosfärgade också. Helleborus hybridus 'Party Dress' Gelb har jag köpt den som och ju äldre blommorna blir desto gulare blir de.

Mer om Blooming Friday hittar du hos Katarina.
Trevlig helg!

22 kommentarer:

 1. Jag tycker "cigarrerna" var väldigt stiliga outslagna, särskilt när de står så tätt i en grupp. Den djupröda helleboren var också mycket vacker, får jag allt fundera på om jag inte också ska skaffa mig. Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Dina julrosor är så fina allihopa!! Funderar på om inte jag oxå skulle ta och skaffa mig en Tibast. Kul med nått som börjar blommar tidigt!

  SvaraRadera
 3. Vilken läcker bild på krokusarna, de står nästan på parad!
  Vackert, vackert...du har så mycket fint i din trädgård Birgitta. En fröjd att få ta del av den.

  kram Tyra

  SvaraRadera
 4. Underbara julrosor. Jag ska se om jag hittar någon fin på trädgårdsmässan imorgon, hoppas...

  Kram Mia

  SvaraRadera
 5. Hej!!
  Här kommer en hälsning... från ett hav som håller ca:34 grader.....
  SKÖÖÖNT!
  Linda

  SvaraRadera
 6. The Helleborus 'Party Dress' look pretty with the white bulbs, a nice spring duo. Even as closed buds, the purple crocus still look lovely. They will make a nice clump when they open.

  SvaraRadera
 7. I have seen Daphne odorata and genkwa, but Daphne mezereum is new to me. I love the pictures of the Crocus in your sidebar. They are so lovely!

  SvaraRadera
 8. I din trädgård växer ALLT! Helt underbart att få ta del av vad som händer hos dig!
  Kram Randi

  SvaraRadera
 9. Det är fascinerande hur växterna anpassaar sig efter värmen. Även mina krokusar sluter sig för att stå emot kylan. Och i morse när jag hämtade tidningen var marken snövit...igen! Lite tröttsamt är det allt...
  Trevlig helg!
  Katarina

  SvaraRadera
 10. Källarhalsbär! Det namnet har jag aldrig hört. Och långsam vår. Ja, det kan jag verkligen hålla med om. De 40 cm snö ligger konstant.

  SvaraRadera
 11. Har de inte lovat varmare väder länge nu??? När jag vaknade nu på morgonen snöar det ymningt hos oss och blåser som bara den, en liten vårsnöstorm.... Blä så trött jag är på snö! Vilken seg kamp för att få vår som vi alla längtar efter! Mer inomhuspyssel alltså!
  Ha en bra helg,
  Växthusmadam

  SvaraRadera
 12. Såå vackert det blommar hos dig.. hos mig är det ca 15 cm snö.. eller kanske har det smält ihop lite nu men imorse var det mycket. Underbara julrosor du har, det gör att man bara vill haaa.... Ha en underbart skön helg.. kram /Monica

  SvaraRadera
 13. På ett sätt är det väl bra om blomningen blir lite utdragen....men ivrig är man trots allt ; )
  Hade aldrig hört det svenska namnet på tibast...kul!
  Ha en trevlig helg!
  /Janne

  SvaraRadera
 14. Åhh, så mysigt med vårblommor!!!Här är det massor av snö ännu, så jag njuter lite extra utav din blomsterprakt..
  /Vella

  SvaraRadera
 15. Julrosor och krokus - vad skulle vi göra Blooming Friday-inlägg om så här års ifall vi inte hade dem... Jag har hela trädgården full med krokus men jag har inte lyckats se dem utslagna än. Varje morgon när jag åker och varje eftermiddag när jag kommer hem står de som dina - som cigarrer...
  Ha en trevlig helg.
  /Helen

  SvaraRadera
 16. Skönt att landa i din Blogg när man precis kommit från Mässan!

  SvaraRadera
 17. Åh vad fina dina Julrosor är!!! Och dina Tibast som blommar! Jag hade ju glömt av att titta på min så efter jag läst hos dig, ilade jag ut och tittade och min rosa Tibas är på gång!!! Det är väl köldknäpparna som gjort att den är så sen i år - eller normal blomning kanske..... Den vita är ju så söt!!! Den är ju som sagt, på min önskelista ;) Tack för titten på dina små skönheter och ha en trevlig helg, kramen 8`)

  SvaraRadera
 18. Kylan gick hårt åt en del växter här, tyvärr. Men de flesta reser dig igen.
  Härliga bilder med tibast och julrosor. Jag går en sväng varje dag, men jag tycker som du, det händer för lite, alldeles för sakta. Kan inte de svällande blomknopparna titta fram någon gång?

  Ha en skön helg!
  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 19. Så fina dina julrosor är, himla läckra. Ja visst är det konstigt, innan tyckte jag nästan det gick lite för fort i trädgården, så kommer det en kall vecka och nu blir jag lite otålig...men roligt är det iallafall så här års.
  Min rosa tibast blommor också nu, men min vita dog förra året...får nog införskaffa en nu, de är så himla uppskattade så här års. :o)
  Ha en ljuvlig helg,
  Lydia

  SvaraRadera
 20. Vilka fin akompisar i nedersta bilden,
  nu händer mycket mysigt.

  SvaraRadera
 21. Ja här över har vi både snö och kyla. Jag väntar på våren.Ha det bra//Britt

  SvaraRadera
 22. Hej Birgitta!
  Julrosor och snödroppar tillsammans är min dröm.
  Det är bland det vackraste jag vet!
  Jag jobbar på det så kanske nästa år.
  Synd att jag missade dig på mässan.
  Tittade och tittade efter dig men men vi ses väl snart på annat vis.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera