fredag 16 januari 2009

Tussilágo fárfara – en vårblomma man lätt glömmer…Kan det bero på att den är vildväxande och verkligen växer vilt. Sprider sig nästan med vindens hastighet om den kommer in i trädgården och trivs.
Själv plockar jag gärna en bukett och sätter i en äggkopp. Stjälkarna är ofta så korta att det bara är äggkoppar som är grunda nog. Brukar hålla ögonen på södersluttningar längs vägarna.

Har jag möjlighet, sked eller spade med i bilen, gräver jag upp en liten planta som jag sätter i en kruka på köksbordet. Gula små solar som växer och växer mot himlen och ljuset. Tillslut är stjälkarna så långa att de kan sättas i ett dricksglas om man klipper av dem.

’Man kan ibland undra hur tussilagon förmår tränga upp så tidigt direkt ur snötäcket, även när detta är fruset till en isskorpa. Förklaringen är den, att växten utvecklar värme i alla sina delar, men mest i dem som växer snabbast. Hos tussilagon är det blomknoppen som har mest bråttom att komma fram.’
Ur Blomstervandringar av Harriet Hjort


En bok jag varmt rekommenderar. Kan finnas på antikvariat eller loppisar.

15 kommentarer:

 1. Visst blir man glad när man upptäcker att de har börjat blomma!
  Och jag är verkligen glad för min varigerade, för bladen är så vackra länge.
  Så härligt med alla knoppar som är på gång.
  Jag har några olika sorters malvor om du är intresserad längre fram.
  Ha en underbar helg!

  ♥♥♥♥♥ Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 2. Jo. De första är alltid lika underbara, men SEDAN!?
  Likadant med lungört, den vilda vill säga. Hur otroligt vacker som helst. Men när de börjar ta över det mesta i rabattväg ser man inte skönheten längre. Mycket svåra att bli av med.
  Vi nordbor (undrar om jag diskriminerar någon nu?)älskar våra vårens budbärare.
  Själv håller jag dock på att få problem med vitsippor som sprider sig ohämmat på tomten och liljekonvalj likaså. Synd att blåsippan inte är lika invasiv...;))!...fast då skulle väl även den väna skönheten hamna i listan över ogräs!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Ja tänk va glad man blir av tussilagons små solliknande blommor.. äggkopp har vi alltid här i huset för dessa små soliga varelser.. kram och ha en skön helg.. MOnica

  SvaraRadera
 4. Jag älskar tusselago !
  De är så mjuka och goa att klappa på!
  Jag hoppas min variegerade överlevt vintern!
  Linda

  SvaraRadera
 5. Birgitta! Jag känner mig som en riktig lyrikdödare!
  Ditt inlägg är helt underbart!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 6. När jag plockar tussilago på våren, kan jag ibland känna mig som 7 år. Jag plockar blommor med "jättekorta" skaft som jag krampaktigt håller i för att inte tappa och när jag kommer hem gör jag som du, sätter dom i en äggkopp. Visst är det härligt när man förs tillbaka till barndommen.Samma effekt kan vissa dofter ha.

  Varma Hälsningar
  Helen

  SvaraRadera
 7. Marie

  Det där med malvor verkar intressant :-))!
  Misstänker att du och Linda har mycket gemensamt!

  Anja
  Jo man får nog välja 'rätt' plats åt vitsipporna. Lungört, visserligen hybrider har jag ganska många men jag klipper ner dem efter blomningen för att slippa från alla frösådder.
  Tack för berömmet Anja. Nästan så jag inte vågar fortsätta att skriva :-)).

  Monica
  Jo det är ju äggkoppar som gäller till de första vårblommorna.

  Linda
  Annars får du hålla dig väl med Marie.

  Helen
  Blir man någonsin för gammal för att, om man orkar och kan, plocka den första tussilagon eller vitsippebuketten?

  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 8. Tussilago och äggkoppar påminner mig om när barnen var små:) Har plocka själv också på senare tid och haft dom i äggkoppar.

  SvaraRadera
 9. Tussilago - ja, tänk när vi går på tussilagojakt och hur många små buketter har vi inte fått under åren? *ler* Den är fin din tussilago som du visar på bild =) Körde nyss dottern till stan - fy katten vilket snöblask det är! Blir inte kul om det fryser i natt.... Ha en bra vecka, kramis 8`)

  SvaraRadera
 10. Årets första tussilago är en höjdare. Ha det bra//Britt

  SvaraRadera
 11. Tusen tack för dina fina bilder + text, har nu suttit och njutit en bra stund hos dig. Jag älskar verkligen Karel Capeks bok, han är så där mitt i prick! ;o)
  Ha det så bra, Lydia

  SvaraRadera
 12. Jätte fin text! Ja tussilago, tänk när dikena längs vägarna PLÖTSLIGT är gula, åhh härligt! Tussilagon är så söt! Jag blev inspirerad av dig och ska lägga in det jag precis läste för mina barn... Hej så länge.

  SvaraRadera
 13. Tussilago är verkligen vårens budbärare! Små solar i hela vägrenen när man åker hem från jobbet...
  Titta in på min blogg, jag har en överraskning till dig!
  /Helen

  SvaraRadera
 14. Vilken bra ide att gräva upp en tuva. Det har jag aldrig gjort med tussilago bara vintergäck och snödroppar.
  Tack för tips
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 15. Vilket tips att gräva upp en tuva det skall jag komma ihåg.Tussilagon är ju en vårens budbärare. Jag läser att Mari i Marieholm har varigerade det har jag aldrigt en hört talas om . Undra om det finns frö att få tag i det skulle jag gärna vilja ha. Eller en planta undrar om hon säljer en bit?

  Ha en bra dag

  Gunilla

  SvaraRadera