onsdag 7 januari 2009

Fröbeställningar…. aklejor ….egentligen hade jag inte tänkt så annat än lite grönsaker när den tiden kommer och luktärter som är ett måste, men kunde inte hålla det jag lovat mig själv, så i måndags skickade jag in mina frö-önskemål till STA. Några utav valen blev aklejor, trots att jag har många och ännu fler finns på landet. Där står de jag tidigare sått men som ännu inte har blommat.

Aquilegia vulgaris v. stellata, har inga sporrar.Aquilegia 'Milk and Honey'Aklejor blir ju ofta inte som man tror att de skall bli, lite spännande är det! Tycker jag inte om blomman får plantan inte flytta in…men nästan alla är fina… ibland räcker det att se bladverket, som hos en del är helt ljuvligt, tycker jag ;-).Blå aklejor tycker jag är fina!

Aquilegia atrata har jag sått den här som.


Aquliegia 'Strawberry Icecream'


Gillar färgen på denna korsningen.


I år valde jag Aquilegia canadensis, Aquilegia ecalcarata ’Flore Pleno’ och Aquilegia nigricans. Den dubbla semiaklejan har jag sått flera gånger tidigare men aldrig lyckats få någon dubbel, men visst den enkla är fin den också.

Svårt att välja för vilka är inte fina?


12 kommentarer:

 1. Aklejor minsann..ja här håller jag som bäst på och gallrar bland mina önskningar till beställningen. Det går ju tyvärr inte att ta med alla:)
  Svårt ja´! Dom är ju fina alla på sitt sätt.
  Tips till gren användningen. Ta in den och häng nåt fint i den
  typ. en bukett med kryddor ..
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 2. Så himla fina! Inte är det lätt att välja, men du kan väl beställa hur många som helst - du har ju två trädgårdar;))!
  Den första, utan sporrar, tyckte jag såg fin ut.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Ja, aklejor är helt underbara. Min favorit från barndomen är den som är gul och röd. den köpte jag som plant förra året. sedan har jag nog sex sorter kan inte namnet men kommer med bilder till sommaren. MB

  SvaraRadera
 4. Åhhhhh suck...jag älskar aklejor och blev alldeles lyrisk av dina bilder! Tack!!!

  Kram Annie

  SvaraRadera
 5. Ja, det är något särskilt med aklejor, man kan nästan få aklejfnatt när man ska välja bland alla fina. Jag tror inte jag ska ha några nya i år utan låta de gamla korsa sig skamlöst med varandra istället!
  Hälsningar från växthusmadam

  SvaraRadera
 6. Akleja är en av mina favoritväxter. Jag låter dem fröså sig precis som de vill i min trädgård, hamnar nån planta fel går den ju att flytta. Det blir spännande korsningar - men alla är vackra! /Helen

  SvaraRadera
 7. Aklejorna är underbara. Hittade några fin sorter när jag var på fröjakt på nätet tidigare idag. Kanske beställer jag en gulbrokbladig med vita blommor, har bara den blåblommiga sedan tidigare. Så många härliga varianter du bjuder på och fina bilder Birgitta (börjar bli dags att kika igenom sommarens bilder för inspiration nu - härligt)!

  SvaraRadera
 8. Aklejor kan man verkligen ha många av. Sen är det spännande att se vad det blir av dem. Och blir det för många så är de ju lätta att ta bort.

  ♥♥♥♥♥ Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 9. Man kan inte få för många av dem så det gjorde väl inget att det blev några till.Du har ju dessutom extra plats genom att ha två trädgårdar som sagt..
  Jag har också sått men som jag har inte så gröna fingrar.
  En vit vet jag har tatt sig.
  Vad hette nu banan pellisen ?
  Försöker återställa allt som försvann i data haveriet i somras.
  Det är inte kul....
  Sidoides har jag
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 10. Oj jag som skrev några av mina favorit blommor på min blogg. Men aj och fy på mig jag glömde totalt bort att jag gilla aklejor väldigt mycket.Ha det bra//Britt

  SvaraRadera
 11. Wow vilka fina aklejor! När jag var nyfrälst trädgårdsentuisiast sådde jag massor av olika sorter, men de flesta blev kvar vid husen där jag bodde då (flyttat 2ggr sedan dess). Nu har jag mest vanliga blå och de är ju söta, men tycks tappa i färg efter hand som de korsar sig och blir mer bleka, smutsblå. Fast nu blev jag så klart sugen på aklejor igen. Ute vid min skrivarlya på landet skulle det passa att frossa i aklejor, särskilt Nora barlow-typerna och de vanliga vulgaris tror jag. Lycka till med sådderna!
  Eva

  SvaraRadera
 12. Vilka underbara aklejor du har! Ska just till och så mina Aquilegia flabellata, de tycker ju om att få stå kallt några månader. Har även beställt A. bertolonii av STA, jättefina blå/vit blommor med ett kompakt växtsätt. MVH marianne

  SvaraRadera