onsdag 3 december 2008

Veckans Blomkrukaär Lotus från Bo Fajans.

Formgivare är Ewald Dahlskog och krukan tillverkades under nästan hela 1940-talet och lite in på 50-talet. Den lär ha tillverkats i 8 storlekar och 2 färger, benvitt och ljusgrönt.
Kärlek vid första ögonkastet var det när jag såg den här krukan på en marknad för många år sedan och fortfarande är den tillsammans med Artis och Tellus de verkliga favoriterna, som alltid finns framme. Alla tre utav Ewald Dahlskog för Bo Fajans.

Har bara sett den i små storlekar och i olika ljusgröna nyanser. Tänka att hitta en riktigt, riktigt stor…benvit kanske?
Det skulle i alla fall vara roligt att få se en.

9 kommentarer:

 1. Mycket vacker form och dekor. Modern i sitt formspråk - kanske lite inspirerad av Finlands Aalto i det sparsmakade...?

  Jag väntar med spänning på nästa redan!

  Själv köper jag ytterkrukor med "smålänningen" inom mig så att jag lär inte att ha nåt att lämna till eftervärlden i den vägen ;))!, men jag njuter verkligen av ditt kunnande och dina bilder och så vet jag ju hur passionerad du är Birgitta med ditt krukvurm!
  Håller tummarna för dig så att du hittar den stora, vita...på en loppis....för en hundring - typ;))!
  Uppriktigt sagt Birgitta: Hur kul e' de' att bara titta på någon annans när man nu så himla hett önskar en själv!?


  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. Hejsan Birgitta. Oh så söta, både till form och färg. De är till och med vackra utan blommor i. Jag har en lite vas i samma färg också den är fajans och den ör så söt med rosor i. Ha det gott / mvh Tyra

  SvaraRadera
 3. Alltid skall man lära sig något nytt. Jag har mycket krukor men inte sådana fina som du har.
  Just nu hade jag behövt några fina till mina jularrangemang.
  Hur går det med det bruna och vita till jul? Låter snyggt.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 4. Vad fin den är - en lotus, verkligen. Som man ser i din bild med mustiga, vackra färger, så passar den både med höstiga toner och sedan på sommaren i mera skira sådana. Vad mycket vackert det finns här i världen, lager på lager från olika tider...

  SvaraRadera
 5. Vackra, vilken kunskap du har, du borde skriva en bok. Jag kommer på releasepartyt...

  SvaraRadera
 6. Att det finns så många krukor, fast det är ju inte så konstigt. Det spännande är att du har dom och du har en berättelse om dom och känner till allt det där. har du en bok, eller letar man på internet eller hur kan du allt det där? MB

  SvaraRadera
 7. Recept på lussebullar kommer när jag sitter hemma. Nu är jag på jobbet.

  SvaraRadera
 8. Den är verkligen vacker. Så ren i formen - förstår att du föll för den! Håller tummarna för att du hittar en riktigt stor!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 9. Blir verkligen imponerad av ditt kunnande!
  Vacker kruka, med grön färg som jag är så svag för. Håller tummarna att du springer på en stor stor vit för en billig peng:)

  SvaraRadera