måndag 17 november 2008

Final ....


Växtåret ute är slut….
Så här länge som i år har jag aldrig haft igång växthuset och idag var det final.
Känns lite vemodigt men samtidigt skönt. Nu går det att koppla bort mycket utav passning och vattning. Livet går in i en ny fas under några månader.Pelargonerna tog jag ju in igår men lite annat fanns kvar därute över natten.


Fuchsia procumbens med blommor som bara är någon centimeter..Elisabeth Honorine och Harry GreyFuchsia arborescence
Ingen utav dessa 4 har jag haft hjärta att klippa ner. De är ju så små så de får nog plats bland pelargonerna :-)

Städade växthuset, även om jag inte tvättade något glas, och bar in alla saker jag är rädd om. Tänker även prova att övervintra jätteverbenan i växthuset, så nu står 2 stora krukor med nerklippta verbenaplantor där inne.
Även ett vackert gräs Uncinia rubra hamnade där. Vet inte hur frosttåligt det är. Kanske borde jag ta in det i stället?Så småningom får mutabilisrosen och olivträdet sin plats där också, men innan dess får det bli kallare.

Och så FINAL....

17 kommentarer:

 1. Tjusig final!
  På tal om Uncinia rubra (röd hakstarr) så härstammar den enl. uppgift från N. Nya Zeeland där det råder ung. medelhavsklimat....?`!! - men du är inte mycket för att gulla med dessa, säger du själv, men snälla! Gulla lite med det vackra gräset!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. Ohh, effektfullt och vackert med alla ljusen i växthuset Birgitta! Härligt! Har du olivträdet i växthuset under vintern eller kommer det in? Jag har tagit in mitt och ännu så länge ser det ut att trivas precis vid balkongdörren (ljus och lite svalare) men nästa år kanske jag kan testa i växthuset...

  Den lilla fuchsian procumbens, vilka goding! :) Kul att läsa om Sveakrukan. Ser fram emot att kika på hostor så småningom.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. The inside of the greenhouse looks so cozy. It must be a great place to sit, relax and enjoy the plants. It must be hard not to bring everything into the greenhouse to protect over the winter. Will there be room left for you?.: )

  SvaraRadera
 4. Ditt växthus ser så inbjudande och mysigt ut med alla ljusen. Fortare än du tror är våren här och det blir till att öppna upp det igen!
  Kram Katarina
  PS Timjansmuren är fortfarande vacker med höstlöven på!

  SvaraRadera
 5. Jag håller med Anna. Tjusig final! Det är lite vemodigt...men nu kan vi börja bläddra i frökatalogerna :-)
  mvh Tyra
  TYRA'S GARDEN

  SvaraRadera
 6. Jättemysigt! Jag tänder också gärna ljus i mitt "Lugnet". Så mysigt att titta ut genom olika fönster och se att det lyser där ute. Jag har det mesta i källaren eller på vinden nu. Mina små auriclar står i Lugnet i hop med några andra lite tåligare växter.

  SvaraRadera
 7. Det är häftigt med fuschoir och pellisar som inre likan de traditionella. Mysigt det blev i växthuset och trevlig att få lite info om krukor. MB

  SvaraRadera
 8. Vackert med alla ljusen, som en enda stpr lykta utifrån. Final förvisso, men ändå, du har haft blomprakt ända in i november!

  SvaraRadera
 9. Anja
  Jo jag skall nog försöka vinterförvara det inne när det blir riktigt kallat.
  Har försökt för ett par år sedan men den plantan blev en harwartii under vintern.

  Karin
  Hela förra vintern stod olivträdet ute och överlevde trots -15 grader i mars. Blir det kallt under en längre tid skall jag ta in det men är det bara några få minusgrader under natten klarar det sig ute.

  Northern shade
  My greenhouse is so smal that there are no space for chairs. I have to sit on the utside.

  Katarina
  Jo visst är det så. Men just nu känns det så långt dit.

  Tyra i Vaxholm
  Om jag nu kunde nöja mig med att bläddra. Har egentligen inte tänkt att så något alls men vet att det är svårt att hålla.

  Marina
  Mina auriclar har jag grävt ner i grösakslandet. Hoppas de klarar allt regnandet.
  Jo jag tänder också gärna ljus i växthuset. Sitta här inne i värmen och titta ut på 'ljushuset' är det något visst med. En jättestor välkomnande lykta.

  Maria
  Har ofta undrat över vad det är som gör att man faller för vissa blommor. Någon faller för stora dalior och någon annan för en liten alpin primula.

  Camellia
  Visst har det varit blomprakt länge. Förra helgen plockade jag in en underbar bukett med pelargonblommor. En salig blandning, men de blev så fina i en pressglasskål och länge stod de också.

  Fortsatt skön vecka
  Birgitta

  SvaraRadera
 10. Så vackert med de tända ljusen i växthuset, i mörkret!
  Jag förstår att du inte vill klippa ner fuchsiorna när de blommar så fint. Jag hade nog oxå låtit dem blomma färdigt först :)
  Det var verkligen en vacker final du bjöd på.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 11. Fina bilder på din final.. så vackert så.. och så mycket du har fortfarande.. ha en bra vecka.. Kram Monica

  SvaraRadera
 12. Vilka underbara bilder! Så fint med ljus i ditt växthus oxå :-). Spännande varje år och se vad som övervintrar! Själv så har jag bäddat in en hel del.

  Ha en bra vecka!

  SvaraRadera
 13. Vilken läcker ljusfinal i ditt växthus!
  Skönt att få göra ett avslut på trädgårdsåret......hmm för du har väl inte börjat bläddra i de nya frökatalogerna redan.. ?
  Ser att vi har samma fuchsiasmak...jag gillar både arborescens och procumbens starkt.....
  /Janne

  SvaraRadera
 14. Härliga bilder, ett växthus är verkligen underbart att ha i det kalla klimatet! Allt man skulle kunna odla, om man hade en sådan... Jag älskar också Rosa mutabilis, de är så vilda och vackra med sina otroliga färgkombinationer i blommorna!

  SvaraRadera
 15. Tack för besök och kommentar hos mig. Så vackert ditt växthus ser ut med alla ljusen!

  SvaraRadera
 16. The translater may not be perfect but I was happy to see it!!
  Love your greenhouse. Must be great to have one.
  Glad I found you !

  SvaraRadera