tisdag 21 oktober 2008

Just nu i trädgården…blommar riktigt mycket fast det är sent i oktober. En del växter blommar om och andra är tidigt ute. Någon frost har vi ännu inte haft inne i trädgården för kirgisholman blommar fortfarande och den är först ut att svartna när frosten kommer på besök.
Dessa foton tog jag idag.Epimedium acuminatum blommar just nu om för tredje gången det här året. Vi har haft den i vår trädgård i 4 vintrar nu och den är en av mina många favoriter.


En fransk missionär samlade i den i Kina i mitten på 1800-talet. Trots att den är en woodlandväxt så växer den hos oss i ganska torr halvskugga under ett kejsarolvon. Den har växt till långsamt men blommar och verkar klara torkan riktigt bra. De tvåfärgade blommor är lite spektakulära, spindellika och väldigt fina. Blomstjälkarna skall kunna bli 25-50cm höga men det har de inte blivit hos oss. Kanske på grund av den relativt torra växtplatsen.Helleborus hybridus 'Double White' är tidigt ute i år…

Anemone trullifolia, visade jag i knopp för någon vecka sedan. Nu har knoppen slagit ut och fler knoppar är på gång.

Om Helleborus hybridus 'Double White' är tidigt ute vad skall jag då säga om Anemone trullifolia?

7 kommentarer:

 1. Det är inte klok egentligen att det fortsätter och fortsätter att blomma!! Men glad blir man förstås:)
  Vackra sockblommor det blommar än hos dig! Ha det gott!!

  SvaraRadera
 2. Your Epimedium and Helleborus are such lovely shade plants. I'm looking forward to seeing my new ones in the spring. The double white has a very pretty flower.
  How nice to have them reflowering.

  SvaraRadera
 3. Oj, så fint Birgitta! Är det någon gång på året man uppskattar riktigt mycket just blomningen, så är det väl så här dags!
  Nu börjar ju de flesta bladen att falna och falla av även om de har suttit kvar och brunnit i träd och buskar ovanligt länge i höst.
  November/december blir väl lite av pausmånader från större trädgårdsaktiviteter, men redan i januari sätter frösådderna i gång och den nya växtsäsongen!
  Varje blomma som lyser upp tillvaron i trädgården under denna mörka period av året är en välsignelse och ett under av växtkraften.

  mvh, Anja
  Hos mig blommar den vanliga luktviolen som "värst" just nu.

  SvaraRadera
 4. Det är ju så extra vackert de få små blommorna som är kvar nu i trädgården och man njuter på ett alldeles speciellt sätt. Supersnyggt/ mvh Tyra

  SvaraRadera
 5. Jag tror inte att mina "epimedium" blommar nu. Inte vad jag har sett i alla fall. En hel del annat blomma och julrosor, vissa, är på gång. Det är ju milt ännu, bara två lätta nattfroster har vi haft och då klarade alla blommor sig.

  SvaraRadera
 6. Merja
  Just nu när inte så mycket blommar blir de som gör det riktiga primadonnor.

  Northern shade
  Have you never seen your new helleborus in bloom?
  I have som new too, but I bought them because of their lovely foliage.

  Anja
  Det är kanske tur att vi får lite vinter. Om inte, hade vi nog slagit rot vi också.
  Har lovat mig att vara återhållsam med frö och sådd den här säsongen, men man hinner ju ändra sig många gånger..
  Luktviolen blommar lite här också med inte så 'värst' mycket..

  Tyra
  Jo nu när det inte finns så mycket annat som tar uppmärksamheten får man möjlighet att njuta lite extra..

  Marina
  Lite vitt på bilen har vi haft men ännu är det inget som frusit bort. Bortsett från hostorna är det inte mycket som gett upp.


  Fortsatt fin dag. Solen har börjat visa sig
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Åhh så härligt med lite vårfägring nu på hösten, även om det känns lite märkligt! Julrosen är helt underbar (ja de andra med!). :) Hos oss blommar "bara" en liten viva...

  Ha det gott! Kram Karin

  SvaraRadera