tisdag 9 september 2008

En tur till Landet - Kvällskaffe


Linda på Bloggen Trädgårdsdraken uttryckte en önskan om att få se hur det går för oss med utearbetet på Landet.

Vi har kommit en liten bit på väg men det är mycket, mycket som återstår. Jag gör egentligen inte så mycket, men det låter bra med vi, precis som om jag jobbar lika mycket som min man. Ärligt talat är det han som står för grovjobbet. Åsikter om hur det skall se ut det har jag många och som gammal lärare är det lätt att veta PRECIS hur det skall se ut när det är klart. Konstigt att yrkesskador aldrig läker ut.
Utsikten är helt underbar. Att hösten är på väg syns tydligt.

Det blev en stunds vila även för min man för vi hade kaffe med oss.

Så här såg det ut i slutet av maj. Då var inte muren och vägen klar.För exakt en månads sedan var muren putsad, vägen paddad och vi vågade köra ner för första gången. Det är tänkt att den här fula muren skall täckas in med natursten och jord.Så här ser det ut just nu, kortet är taget idag. Irisrabatten gjorde jag klar över helgen. Klar så tillvida att jag lade ut torvblock och fyllde med jord på baksidan. Rabatten var inte så bred tidigare. Nu ikväll har jag planterat Isotoma fluviatilis. En söt liten marktäckare som sprider sig med vindens hastighet. Den skall visst inte vara så härdig men jag har haft den i några år och den tar för sig så jag har fått hägna in den. Hoppas den skall täcka in jorden under irisplantorna. Om den kryper över torvblockskanten och ut i gruset, vi skall ha grus mellan plåten och torvblocken, så gör det inget. Den är bedårande söt med sina små porslinsblå stjärnliknande blommor.
Gruset kommer att täcka större delen av blocken.


Plåten skall brännas med gasollåga så att färgen försvinner och den blir rostig och fin, kanske behöver den flexas av. Det där med höjder? Bättre den är för hög än för låg.

Här skall vi plantera bambu, Fargesia nitida 'Great Wall' för att få insynsskydd. Innanför bambun blir det buskar, japanska lönnar och marktäckare. Vi besökte ju Tommy Ahnby i början av augusti så i 'buren' har vi ett litet lager som skall planteras ut när vi kommit så långt.

Planen är att försöka göra en trapp av natursten men vi har bara fått gjort första steget. Innan vi kan fortsätta behöver vi fylla upp med grus.Att fylla upp med jord runt stammen går inte, sägs det, så därför har det blivit en liten rundel av sten runt plommonträdet.

Rådjuren äter upp det mesta så allt får hägnas in. Armeringsmatta runt grönsakslandet blev jättebra, en stor rostig bur.
Det rostiga nätet smälter in mycket bättre än det blanka fårstängsel vi hade innan min man fällde en björk tvärs över landet så att stolparna gick av och nätet blev platt som en pannkaka.

Försöker ta fram alla berg vi har för att slippa sly och gräs. Det är här vi har hittat de flesta utav stenarna vi lagt runt plommonträdet.
Hoppas vi kommer så långt att vi kan plantera bambun och alla andra buskar vi köpt innan vintern kommer.

14 kommentarer:

 1. Birgitta! Så roligt att få se lite hur ni har det på¨Landet!
  Det kommer att bli så fint med fru lärarinnan som designer! Att yrkesskadorna inte går ur är väl bara tjusigt!?;))

  mvh, anja

  SvaraRadera
 2. Åhh så fint ni har det. Det måste vara underbart att skapa en hel ny trädgård samtidigt som man har kvar den andra. Jag håller tummarna idag (att du hittar julrosen jag vore i sjunde himlen då.) Jag skickar dubbla primulor till dig. Jag och Ken lider eller njuter båda av lärarsyndromet men har aldrig varit lärare....
  Kanske det är en släng av estetik man lider/njuter av?
  Kram på dig Carina

  SvaraRadera
 3. TACK Birgitta! Det kommer att bli STORARTAT på alla sätt! Ser redan dig i tänket i utseendet i trädgården.
  Linda

  SvaraRadera
 4. Oj oj oj vilket jobb ni gör! Det behövs nog någon som stöttar och kommer med goda råd till maken så som du gör förmodar jag. Jättefint ser det ut att bli!

  SvaraRadera
 5. Så fint ni har det på landet, också:)
  Vilket jobb att ta fram berget och allt sten sen.Helt underbart!
  Åh en iris rabatt:) Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Så mysig stuga ni har på landet! Och trädgården som det jobbas så med - jätteroligt att få en liten visning. Gillar verkligen sten och berg, stenen kring trädet var både fint och praktiskt. Hoppas jag hittar mycket sten när jag nu gräver fram mitt berg... :) Tack för titten 8`)

  SvaraRadera
 7. Va kul att se hur ni har det på landet.
  Muren kring plommonträdet blir jättesnyggt. Det skall bli spännande att följa.
  Hoppas att malvan klarar sig bra där.
  annika

  SvaraRadera
 8. Hej Bitgitta! Vilket jobb ni lägger ner och det syns ju redan nu att det kommer bli så fint. Inte för att jag trodde något annat såklart, har ju sett vad ni/du har skapat där hemma. :) Gillar också all sten och speciellt muren kring trädet! Ser fram emot fler bilder...

  Kram Karin

  Ps. Får nog ta och konstatera att jag inte lider av något lärarsyndrom. Perfekt existerar nästan inte i mitt vokabulär! :D

  SvaraRadera
 9. Ser lantligt avkopplande ut,
  MEN det är väl inte läraren som ska bestämma, hur det ser ut... Kram.

  SvaraRadera
 10. Så trevligt att få se hur din trädgård skall växa fram. Det kommer bli kanon, jag gillar speiellt det att du tar fram sten/berg/mvh Tyra i Vaxholm

  SvaraRadera
 11. Vilket jobb ni har. Både jobbigt och roligt, kan jag tänka.
  Tack för att du visar hur ni har det. Det är jättekul att få följa hur ni bygger upp det hos er. Visa gärna fler bilder när ni har kommit längre. Det är kul med före/efter bilder :)

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 12. Men herre gud vad ni jobbar. Jag blir helt matt bara av att titta. Men fint blir det. Ni har alltså TVÅ trädgårdar att ta hand om? Jag är mycket imponerad.

  Kram, Rana

  SvaraRadera
 13. Snygg lösning på trädstammen.

  SvaraRadera
 14. Så spännande det ser ut på landet vilket ställe ni har.. jättefint och ert *ler* arbete är ju ett jättprojekt.. kan jag tycka.. men så spännande. Den där lilla marktäckaren låter intressant, alltid super med sådant som växer fort.. och bra.. och det låter gudomligt vackert med irisar som sticker upp sina vackra spjut och blommor ibland rostig plåt, torvblock, sten och vacker marktäckare.. jag är hänförd.. ser det framför mig.. ja ja yrkeskada men en bra sån kan jag tycka.. hehe..Kram på dig.. Monica

  SvaraRadera