fredag 5 september 2008

Anne Justs trädgård….och lite egna tankar.


Tack för tipset Lotta. Vilken upplevelse!!!.
Vi följde pergolan, passerade grisrummet och så helt plötsligt var vi inne i trädgården. Där bland all formklippt buxbom, blommade floxen för fullt. Inte bara blommade utan de doftade dessutom förföriskt.


.Att verkligen beskriva trädgården kan jag inte, utan det blir bara några subjektiva tankar om upplevelserna vi hade. Det stramt formklippta kontra det ruffsiga, just nu var det ju floxen som blommade, var charmerande och föll helt i min smak, men jag gillar ju när jorden inte syns och när växterna nästlar sig in i varandra, minglar kanske man kan säga med ett nyare och lite modernare ord.Floxen fick mig att helt tappa huvudet. Kom hem med 5-6 olika sorter som jag skall försöka plantera här hemma eller på landet ( jag som INTE gillar flox, TANTblomma säger min man, men han har kanske inte upptäckt att han är gift med en TANT). Helst vill jag få plats med dem här, där jag ser dem varje dag, allt från det vitaste vitt över till blått och rosa. Lukten, den vill jag absolut inte ha långt borta på landet, utan hääääär och gärna längs gången till växthuset för där går jag många gånger varje dag. Den, lukten, har redan i bilen hem förfört oss. Vad skall detta sluta???


De stenlagda gångarna i Annes trädgård,
en del nersänkta och andra upphöjda,och uteplatserna med vackra möbler och krukor som skapar fina stilleben har satt sig fast i minnet. Solen sken, det var svårt, för att inte säga omöjligt att fotografera, så det är minnet och bara minnet som gäller för nästan alla foton har hamnat i papperskorgen. Smakfullt, inspirerande och vackert…
Har du möjlighet – gör ett besök…Anne Just, en konstnär som har många strängar på sin lyra.

'VI MÅSTE HA VACKRA SAKER OMKRING OSS FÖR ATT KUNNA TÄNKA VACKRA TANKAR'.

Vi måste ju njuta och tycka om livet, eller hur ??? Det är ju så kort…. Snart är kylan och vintern här :), :)
På bokrean för ett par år sedan köpte jag Växternas namn av Jens Corneliuson, en bok som är bra och användbar på många sätt, för jag gillar att kunna de latinska namnen, men boken luktar ju inte och inte heller skimrar blommorna i det silade solskenet. De latinska namnen i all ära men det är viktigare med doft och känsla. Inte tusan är det latinet som ger magi och trolskhet åt en trädgård. Det är form, färg och doft som gäller.
Kan jag inte känna doften eller se hur fint blommorna väver sig in i rabatten … är det ingen trädgård, tycker jag, och i den här bloggen har jag möjlighet att tycka precis det jag vill, eller hur???

Trevlig och gärna solig helg på er alla som läser detta.

13 kommentarer:

 1. Oj oj oj så avcker den trädgården ser ut att vara och vilket bra ordspråk det där om vackra saker. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Du är väl ingen tant!!!!!!
  Jag älskar phlox !!!!!!
  Vackra bilder du visar, men även vackra ord och tankar.
  Kram Carina

  SvaraRadera
 3. Vilken underbar trädgård!! Tack för tipset Birgitta! Jag älskar flox - och jag visste faktiskt inte att det är en tantblomma...men det spelar ju ingen roll...det är en underbar mormorsblomma! Doften är härlig!

  Ha en skön helg - kram Annie

  SvaraRadera
 4. ...och jag tycker väldigt mycket om att läsa dina tankar och det du skriver!

  SvaraRadera
 5. Åh så vackert ... man riktigt tappar andan.
  Linda
  Tanter är vi allihopa trallalalllalalalla!
  Linda

  SvaraRadera
 6. Vackra stenar, sånt gör mej knäsvag, Corneliusons bok äger jag också, använde den mer förr. Formklippt och ruffsigt är en bra blandning, jag gillar inte heller floxdoften, min kompis är väldigt förtjust i det. Män ska man inte lyssna på :)
  Ha en fin helg i regnet, har lurat maken på loppis idag..
  Kram

  SvaraRadera
 7. Vilken vacker trädgård.. och precis som du skriver.. så är trädgårdens själ, upplevelsen med alla sinnen som gör skönheten.. syn, lukt och känslan.. Kan aldrig uppnås i vackra glassiga böcker, de är till för inspiration och njutning de också förstås, men kan inte mätas med verkligheten.. men ett bra substitut.. =). Tantflox har jag också.. flera färger och visst är de underbara.. Kram/Monica..
  ps tack för namnet på liljan.. tigerlilja.. glömt bort vad den hette fotade den hos Linda.. ds..

  SvaraRadera
 8. Tanter är vi väl allihop då - för visst finns det otroligt vackra flox!
  Tack för härliga inspirationsbilder - ett trädgårdsbesök hos Anne Just står på min önskelista.
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 9. Nu tittar jag in igen.. på dina vackra bilder..och så vill jag ge dig en award, kika in hos Moas lovely .. så ser du..Kram/Monica

  SvaraRadera
 10. Vilket härligt besök - vill återvända dit nu genast när jag ser dina bilder. :) Jag kan lugna dig med att jag också fallit för flox denna höst. Tantblomma eller ej, så är de underbara!

  Hoppas du hittade något på loppisen! Ha en bra söndag...

  Kram Karin

  SvaraRadera
 11. Såg du hennes program på Tv?
  Jag såg det och skulle gärna vilja se hennes härliga trädgård. Förstår att du njöt av allt det vackra.
  Och visst är det tur att man kan
  ändra sig om vad man tycker om eller inte :). Det finns ju så många fina Phlox.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 12. Birgitta Birgitta!!
  Vilken trädgård och vad rätt du har! Vi måste ha vackra saker för kunna tänka.. det skall jag komma ihåg. Du är så duktig på att skriva och berätta dessutom.
  Annika

  SvaraRadera
 13. Vilken underbar trädgård du har besökt. Flox är ju så underbart. ha det bra.//Britt

  SvaraRadera