måndag 11 augusti 2008

Tre ‘nya’ Kärlekar….För drygt en vecka sedan när jag besökte Göteborgs Botaniska Trädgård stod några krukor med Linnea borealis på växtvagnen strax innanför entrén och en liten kruka fick följa med hem.

I förrgår kväll när jag gick den dagliga trädgårdsrundan upptäckte jag att den lilla plantan kommer med riktigt många knoppar och några hade tom slagit ut. Den här växten är ju så liten så något problem med plats finns inte. Kruxet är nog mera att hitta rätt plats och få den att trivas. Hoppas jag kommer att lyckas med detta för jag vill så gärna ha den här hos oss…Nu i veckan var en god vän och jag på utställningen Göteborgs Lustgårdar i Trädgårdsföreningen och där blommar det – verkligen blommar det för fullt.
Båda föll vi pladask för malvan som vi tror heter Barnsley.Håll med om att den är ljuvlig men var kan man hitta en sådan?
En annan ljuvlighet som till stor glädje fanns till försäljning är rosen ’Dainty Bess’. Nu står den här hos oss, fortfarande i sin kruka, för jag vet ännu inte var skall den planteras. Men den är så fin, så fin….
17 kommentarer:

 1. Linnea är väl fin, kul att ha något, man behöver förstoringsglas till... Jag köpte en dyr säsongskort till Trädgårdsföreningen, ska nog dit flera gånger, ha det bra.

  SvaraRadera
 2. Hejsan Birgitta!
  Läste i min blogg att detta inlägg gjordes för tre timmar sedan - typ klockan fyra på morgontimmarna?! Är det de nya kärlekarna som håller dig vaken?
  Linnean blir snabbt en rätt bred planta, mina tar rätt god plats.
  Den som har blommat bäst hos mig växer i grusig, sandblandad surjord med hyfsat mycket sol.
  Malvan ser väldigt fin ut, men precis som med stockrosen så får den rost hemma hos mig.
  Men ROSEN! Där väckte du mitt habegär! Wow! Det MÅSTE jag ha!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Anja
  Efter lördagens familjefest och gårdagens besök hos Tommy Ahnby stupade jag isäng redan kl 20 i går och vaknade utsövd tidigt tidigt i morse.
  Ha det
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Lilla söta Linnea :) En liten älva som jag köpte i våras i Botaniska och jag hoppas den skall trivas hos mig, planterad med lite torv, halvskugga och en gammal bit rot som skydd mot allt för mycket regn och jag håller tummarna att den skall trivas där. Malvorna var riktigt söta - du får gå dit när fröställningarna är klara... fniss :) *viskar* har du läst Katarinas inlägg om kannorna.... *schyssss*.
  Rosen ser ut att vara en riktig raring den med - och än en gång; j-a Rådjur! Så mycket jag missar.. Och vad fick du köpt hos Tommy? Nyfiken som sjutton.... :)

  SvaraRadera
 5. Oj vilka kärlekar du har !!!!!
  Dom var sööööta. Malvan och rosen var underbara. Du har sån bra smak
  tjejen!!!! Det kommer oss alla till nytta att du visar upp dina span :)
  Kommer du ihåg att jag fick nått riktigt smått krypande av dig?
  Det växte som en låg matta, Vad heter den???? Den är jätte fin !!
  Kram Carina

  SvaraRadera
 6. Vilka små ljuvliga töser du fick med dig hem.. linnean. ja finns det nåt näpnare och sötare.. och lilla rosen.. ja den var såå supersöt. Förstår att du inte kunde motstå.. =). Ha en skön måndag trots regnskurarna.. Monica

  SvaraRadera
 7. Linnea...en sådan söt favorit! ;-) Gillar dem...Förknippar den med Smålänka skogar då jag var liten, där fanns den i stora betånd och hur det är i dag med Linnes lilla söta vet jag inte. Kram Camilla

  SvaraRadera
 8. Hej igen,
  tittade på länkarna du så snällt la in hos mig - Kornellen - suck.... oj så fin och magnolian var verkligen underbar! Och lönnar - kan man inte få förmycket av... Nu vill jag skynda och greja min skogsbacke så det blir ett bättre läge för fler träd och buskar.... 8`)

  SvaraRadera
 9. Linnean var väll underbar. Kul med trädgårdsföreningen kommer tyvärr ej dit i år.//Britt

  SvaraRadera
 10. Åh, linneor som är så söta! Tänk det ser man aldrig i skogen nu för tiden, trots att jag bor i Småland! Visste inte att det gick att köpa. Malvan förstår jag att du gillar. Den var jättefin! Rosen var alldeles underbar den också! /Anette

  SvaraRadera
 11. Ljuvliga söta lilla Linnea. Kul att du fick tag på en egen planta. Du hittar säkert en plats där den kommer att trivas.

  SvaraRadera
 12. Jag har haft den malvan.. tyvärr är den mycket dåligt härdig.
  Linda

  SvaraRadera
 13. Hoppas du har en jättetrevlig dag idag med ditt besök!!!!
  Linda

  SvaraRadera
 14. Linnéan är en så underbart söt liten kärlek...trots att den är vår landskapsblomma har jag tyvärr inte sett den på många många år. Dainty Bess har blivit planterad även här på Annalunda och den växer som bara den - en ljuvligt söt dam!

  En skön augusti önskar jag dig!
  Kram Annie

  SvaraRadera
 15. Åh, dainty Bess är verkligen den vackraste ros jag vet! Tyvärr trivs den inte hos mig - mitt andra exemplar dog i vinter...snyft...
  Men du som sköter din trädgård och dina växter så minutiöst kommer säkerligen få behålla skönheten!
  Kram! /Katarina

  SvaraRadera
 16. Birgitta!
  Låt inte mina misslyckanden med Dainty Bess avskräcka dig - hela min rosenslänt består av stenar och makadam vilket inte är så bra för en sådan skönhet som Dainty! Med bra trädgårdsjord (som du har) kommer hon trivas förträffligt!
  Kram Katarina

  SvaraRadera
 17. Hannele
  Jag använder lupp :)

  Lotta
  Får kanske göra som Katarina, ta mig en ny tur till trädgårdsförreningen när frökapslarna mognat :)

  Carina
  Har inget namn på den lilla krypande, om den har porslinsblå blommor.

  Monica
  Har försökt med Linnea en gång tidigare men inte lyckats. Hoppas på bättre tur den här gången.

  Camilla
  Såg den förra sommaren i Dalslandsskogarna så där finns den i alla fall.

  Britt
  Jo Trädgårdsförreningen är verkligen värd ett besök. Du har något trevligt att se fram mot både nästa och nästnästa osv år.

  Anette
  Det är första gången jag stött på den inkrukad till försäljning.

  Merja
  Har satt den vid en mossig sten under en rhododendron.

  Linda
  Vet att Elisabeth letade efter den med ljus och lykta när vi var i England för några år sedan men kommer inte ihåg om hon hittade den.

  Annie
  Är det första året du har den, Daity Bess ?
  Växer den hos dig bör den klara sig här också.

  Katarina
  Tack för de tröstande orden :)
  Skall idag försöka välja ut platsen där hos skall stå.
  Inte blir det lätt :) :)

  Fortsatt skön SOMMAR - det är lååångt till hösten.
  Birgitta

  SvaraRadera