onsdag 16 juli 2008

Mer om Ellen Key.....


kommer inte. Inte ens till vintern.
För er som vill veta mer om denna författare och ideolog se
http://www.ellenkey.se.
Att hon var starkt kritisk mot borglighetens moral och konventioner känner ni nog redan till. Hon var också en av de första som krävde kvinnlig rösträtt.
I sin bok, Skönhet för alla, för hon fram idén om att man skall ha en relation till de saker man omger sig med. Har inte läst boken utan återger guidens ord. Ord som tilltalar mig om det är positiva relationer hon menar och det tar jag för givet att hon gör för inte vill man ha saker omkring sig som man inte tycker om eller rent utav avskyr.



Lavendelkantad grusgång som leder ner till huset.

Hon byggde sitt hus sent i livet och när jag gick där kändes det som hon hade haft ’relationer’ till hela huset och allt som fanns i det. Vackra rum, en härlig trapp, sina gamla barnmöbler ….
Som ni säkert märker fastnar jag lättare för inredning och prylar än idéer.
Du kanske läser boken, Ett hem för själen, Lotta och ger oss en rapport? Den boken är om Ellen Key inte av henne.


Hon har bl.a också skrivit böckerna Lifslinjer och Barnets århundrade.


Malus 'Maypole' får illustrera Gretas äppelkaka.


Här kommer receptet:

1 hg smält smör
2 kkp strösocker
2 ägg
2 kkp vetemjöj
2 tsk bakpulver
äppelskivor rullade i kanel och socker.

Ägg och socker röres, häll i smöret och rör om, mjölet blandat med bakpulver vänds ner. Stick i äppelskivorna och grädda i 200° ca 30 min.



När vi besökte Strand övernattade vi på Ombergs Turisthotell och där fick vi en helt underbar efterrätt.
Nu när jag ändå är inne på recept fortsätter jag med det. Har inte testat själv ännu men det skall jag verkligen göra vad det lider.

Semifreddo men varma hallon / 24 port

Men det går bra med andra bär också.

250g pistaschnötter
250 g socker
750g vispgrädde
250g socker
11 äggvitor
250g socker

rosta nötterna sakta i ugn - gyllenbruna
karamellisera 250g socker – gyllenbrunt det också
lägg i nötterna och låt det bubbla upp
häll över på plåt täckt med bakplåtspapper och låt svalna i torrt rum
skär tunt med kniv

vispa grädden med 250g socker till ’blandkonsistens’ vad nu det innebär och sätt in i kylen

vispa äggvitorna och tillsätt sockret i tre omgångar – smeten skall få böjda pikar – inga toppar
vänd ner grädden i marängen
vänd försiktigt ner nötterna – nu skall det enligt anteckningarna jag fått lysa om smeten om det hela lyckats.
Fördela i portioner och frys i 6 timmar innan det skall serveras.

Vi fick det serverat i kaffekoppar med varma hallon som topping.



Hemerocallis 'Gingham Maid' får avsluta, söt och ätbar som den är..


14 kommentarer:

  1. Tack för receptet på den goda Gretas äppelkaka ;)

    SvaraRadera
  2. Alltså Birgitta - det är alltid lika kul att läsa dina blogginlägg.

    Ja, lika lite som vi vill omge oss med 'saker utan innehåll' lika lite vill vi omge oss med borgerligt hyckleri....typ.

    Sedan har vi stackars finnar lite att kämpa med när det gäller det svenska språket - och det är ordföljden. Antingen får vi receptet på den goda Gretas kaka eller så får vi nöja oss med den goda kakan av Greta. Vet inte vilken är godast (Hannele!);))!

    Så bra att du utsett Lotta som bokläserska - undrar hur snabbt hon får till det med en fåordig, men skarpsinnig "rapport";)))! av Lifslinjer?!...och hade ingen aaaaning om att dagliljor var ätbara.

    Ciao! Anja

    SvaraRadera
  3. Hjärtligt tack för receptet(n) på den goda kakan! Semifreddo låter inte dumt det heller. Förvisso vill jag helst omge mig av saker som jag gillar och har en relation till men det kan vara svårt att göra sig av med saker man har mindre bra relationer till också! Vacker daglilja, och jag säger som Anja - jasså de är ätbara! Det skulle bli en iögonfallande kakdekoration. :) Ha det gott! Kram Karin

    SvaraRadera
  4. Nu måste jag få fråga: är alla hemerocallis ätbara? Eller är det bara vissa? (Underbara internet - man lär sig något nytt varenda dag!)
    Tack för receptet - det skall in i gömmorna.
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  5. Tack för receptet på äpplekakan. Som du säkert kommer ihåg så tyckte Ken väldigt mycket om den.
    Ha det så jätte roligt imorgon !!!!
    Carina

    SvaraRadera
  6. Men Birgitta, så mycket fint. Jag blir alltid så imponerad när jag kommer hit.

    Jag är i desperat behov av ett bra recept på vinbärskaka/-paj. Nu är det bara fåglarna som har nöje av bären. Och vad händer? Jag ramlar rakt in i ett äppelkakerecept - det borde gå att knycka rakt av. Utan kanel och kanske lite mer socker, vad vet jag.

    Kram till dig!
    Rana

    SvaraRadera
  7. Mmmmm det måste testas, låter gott.
    Tack så mycket.

    Kram Mari i Marieholm

    SvaraRadera
  8. Båda recepten lät goda och värda att prova!
    Var lijan ätbar..eller förstod jag fel?

    SvaraRadera
  9. Recepten låter väldigt goda.Blir att pröva.//Britt

    SvaraRadera
  10. Birgitta!
    Vill du ha frön från ussuriensis (eller betklockan som jag lärde mig från Anja att den kallas) så hojta bara till. Det lär bli en massa frön i höst...
    Kram Katarina

    SvaraRadera
  11. Nostalgibyn sköts/ägs av en familj och ligger i Hosta,Sverkesta ca.4 mil norr om Örebro. Det var inte så jätte stort men väl värt ett besök tyckte vi.

    SvaraRadera
  12. Så du ska till Degeberga! Det är bara 2 mil från där jag bor.

    SvaraRadera
  13. Härliga recept :D
    kram Ebba

    SvaraRadera