fredag 13 juni 2008

Det där med att ’gulla’ och ’krusa’ växter

är jag dålig på. Inte bara växter utan det gäller nog barn, vuxna och djur också. Är kanske inte den typen av människa gissar jag, men jag kanske kan lära mig????
Det var nog därför som olivträdet fick stå ute hela vintern. När vi i våras hade några nätter med 14 grader kallt var det nästan att det fått flytta in. Hade kylan fortsatt? Men det gjorde den ju inte.

Har fått klippa bort lite döda grenar, men nu kommer det lilla trädet med nya skott och blad. Olivträd är med andra ord härdigare än man tror och det är rosmarin också för även den stod ute i sin kruka hela vintern.En annan växt som jag tycker om att krukodla är taklök och den behöver inte ’gullas’ med. Lite tak över huvudet om det regnar för mycket under vinterhalvåret räcker.
Just nu börjar blommorna slå ut. Läckra och roliga! Synd bara att de de blommande rosetterna lämnar kala fläckar efter sig när vissnar bort.
11 kommentarer:

 1. Det är bra att du slår hål på en och annan myt vad det gäller oliv och rosmarin. Men jag vet inte om jag hade vågat chansa med 14 minusgrader!? :) Så vackra de är taklökarna. Är de köpta eller är de frösådda? Jag är sugen på lite fler taklöksvarianter jag också...

  Jag hoppas verkligen att jag inte gått misste om all Geraniumblomning när jag återvänder hem imorgon. Ha en trevlig helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Birgitta!
  Jag är impad över ditt mod!
  Tänk att ditt olivträd klarade sig. Rosmarin tål nog några minusgrader om den står bra, dvs inte blött, men någon längre tid tål de inte frost - enligt min erfarenhet.
  Och Birgitta, min trädgård är säkert inte hälften så fin som din!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Nävorna blommar för fullt här hos mig, men Aklejorna börjar ge sig även här.
  Fint med Taklök i krukor.Själv har jag planterat på en takpanna.
  Skönt att dina växter klarade kylan.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 4. vilka snygga taklöks krukor. Ser ut som riktiga utställnings ex.
  Riksmötes växtmarknaden var en liten besvikelse. Ken handlade för 45 kr och jag för några hundralappar. Så vi åkte till en plantskola, där vi brände av pengarna. Dom hade mycket roliga saker!!!! Du får se sen........
  Kram Carina

  SvaraRadera
 5. Oj, jag visste inte att olivträden kunde klara sig utomhus här hos oss!
  - Vad man lär sig i bloggvärlden!
  /Katarina

  SvaraRadera
 6. Hahaha. Bra att olivträdet fick klart för sig att hos dig gäller inget fjäsk - utan överlevnadslust och rå, oslipad kärlek. Så ska de tas!!!!!!!

  Jag har tagit död på ett flertal små skojare som ska vara perenna, bl.a. olika typer av lavandel och salvia. Men så går det till i Rana-hem. Inget fjäsk här heller.

  *tänker efter*

  Men skillnaden är iofs att hos mig dör de.

  :-O

  --------

  Du visar så härliga foton, Birgitta! Kul.

  Kramar, Rana

  SvaraRadera
 7. Det är klart att vi kan byta senare i höst, när det är bättre läge för det.
  Riksmötet var både bra och dåligt. Trädgårdarna var toppen (bilder kommer). Som Carina sa, så var växtmarknaden inget att hurra för, tyvärr.
  Jag kan hålla med om att växter ska klara sig själva så mycket som möjligt. Det ska inte vara så mycket daltande med dem.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 8. Vad många olika taklökar. Det var roligt att se. Ha det bra.//Britt

  SvaraRadera
 9. Underbara bilder, tack för i går och alla växter jag ska försöka göra rättvisa nu. Haha, jag gullar inte heller, men trädården frodas och barnen klarar sej bra, och några vänne rhar jag :)

  SvaraRadera
 10. Då finns det kanske hopp ändå, för mig som vill ha ett olivträd men inte har någon bra plats att vinterförvar det på.

  SvaraRadera
 11. Kul att du hittade till mej, hoppas du hann se mina bilder på Anjas fina trädgård, ha en fin midsommar.

  SvaraRadera