torsdag 1 maj 2008

Vitsippsstigen, visst låter det härligt och vårlikt,men det är bara en liten stenlagd gång, för att lättare komma åt att rensa och plantera mellan rabatt och syrenhäck. Den är ca 25m lång och är planterad med blått ormöga, lökväxter från många påsk och vårhelger, samt vitsippor av olika slag. Där planterar jag även sådant jag inte vet var jag skall göra av och som jag tror klarar den torraste bland den torra jord, för på sommaren är där kruttorrt, minst sagt …och det blå ormögat får växa och ’bre’ ut sig. Inte hur mycket som helst, men utrymme finns. På sensommaren repar jag bort allt jag inte vill ha kvar och lägger i komposten.
Förutom vita sippor som Anemone nemorosa och Anemone trifolia, växer där bl.a Anemone eranthoides, Anemone ranunculoides semiplena, och Anemone lipsiensis. Både A. eranthoides och A. trifolia delade jag med en Englandsreseresenär för ett par år sedan. Båda har tagit sig och plantorna börjar bli lite mattlika.

Vitsippornas blommor ser inte alla likadana ut även om det verkar så vid första anblicken. Den långa underjordiska jordstammen håller samman sipporna familjevis och varje familj har sina kännetecken. Rotsystemet växer till och varje år kommer nya individer. Vitsippan bildar små enhetliga grupper, sk. kloner, som har likartade blad och blommor.
Vitsippsmattorna har ibland större eller mindre kala fläckar och då kan man misstänka att rotskålssvampen varit framme. En liten mörkbrun glasskålsliknande svamp som bara blir ca en cm hög och som parasiterar på vitsippans jordstam. Det händer att den slår ut, eller skall man kanske säga äter upp, alla sipporna i en trädgård.

Vitsippan är svagt giftig men för att få tur i kärlek bör man, trots det, äta upp vårens första utslagna sippa.
Det gäller att utmana ödet….
Början på vitsippsstigen...

Anemone nemorosa 'Green Dream'
Anemone nemorosa ' Frulingsfest'
Anemone nemorosa 'Hilda'


Anemone nemorosa 'Monstrosa'

Anemone nemorosa 'Robinsiniana'Anemone nemorosa 'Majbrud'

Anemone nemorosa 'Royal Blue'


Efter en lång dag på landet, skulle jag pga utmattning, krupit ner i sängen för länge sedan, men det är så lätt att bli fast vid datorn, fast jag egentligen tänkt lägga mig och läsa..
Just nu läser jag för andra gången Kerstin Ekmans trilogi Vargskinnet. Har hunnit halvvägs i första boken, Guds barmhärtighet. Den lockar och drar mig mot sängen, för det är mest där jag läser. Skulle jag välja en, den bästa bok jag någonsin läst, skulle det bli tre, trilogin om Vargskinnet. Ett sådant språk och en sådan berättarglädje… jag blir helt uppslukad…
Först när boken ramlar i golvet slutar jag läsa.

10 kommentarer:

 1. Det låter ju underbart med en vitsippsstig! Och det såg underbart ut.
  Du har många härliga sippor.
  Jag har en hel del av dem, men de flesta är fortfarande för små för att komma till sin rätt.

  Kram Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 2. Fast vid datorn är det lätt att bli! Jag ska bara..... och så blir jag sittande en bra stund. Undebara sippor! MIna vita fyllda vitsippor har slagit ut nu och jag letar förtvivlat efter mina blekgula och mina blå vitsippor som jag inte minns var jag har. Måst ener och leta i boken min.

  SvaraRadera
 3. Härligt Birgitta! Men den där svampen låter ruggigt farlig.... huga ... sådan vill jag inte ha ibland mina sippor.
  Den där triologin skall jag titta efter nästa gång jag går till bokhandeln...
  Linda

  SvaraRadera
 4. Någon vitsippa har jag inte stoppat i mig, vad jag vet men turen har jag fått ändå.
  Dina sippor är helt otroliga.
  Den där svampen låter ruggig, den vill vi inte ha.
  I natt har det regnat hela natten det verkar ha gjort bra för växtligheten och tyvärr även ogräset.
  Ha en trevlig helg.
  Ken

  SvaraRadera
 5. Fantastisk uppvisning av dina så otroligt fantastiska sippor!

  Tänk på mig när du läser din fantastiska trilogi - då är jag ute på snigeljakt och när jag väl kommer in orkar jag inte ens titta på tv - sicket ÖDE! ;)
  Ha det så gott med boken!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig stig!!
  Alla har vi väl ett ställe där vi klämmer ner växter vi inte vet var de ska vara, men ditt ställe verkar vara riktigt fint!!
  Gillade `Monstrosa´

  SvaraRadera
 7. Det låter verkligen underbart med en vitsippsstig! Jag älskar verkligen vitsippshaven ute i naturen nu. :) Dessa sippor du visar är fantastiska. Jag har ett par tre olika sorter men de blir fler.

  Tack för boktipsen. Jag ska absolut läsa denna triologi. Ha en fin vårdag! Kram Karin

  SvaraRadera
 8. Vitsippstig!!! Det gillade jag. Snygga sippor samlat på snyggt vis.
  Är väldigt nyfiken på din trädgård må jag säga. Det där med tulpaner som blir flr och fler låter otroligt. hos mig blir det bara mindre och mindre. Sorkarna har nog dem till frukost.
  Ha en bra dag imorgon söndag.
  Annika

  SvaraRadera
 9. Jag gillar din sippstig mycket!
  Men jag undrar?
  Är inte Majbrud rosa?
  Maud Person
  trädgård vid vägs ände

  SvaraRadera
 10. Hej Maud
  Jo precis som du påpekar skall den vara rosa. Detta är första blomman från en liten rotbit. Om jag minns rätt blev den mer rosa efter ett tag. Till sommaren hoppas jag på fler blommor och att de då verkligen är rosa.
  Birgitta

  SvaraRadera