söndag 20 april 2008

Ta vara på dagen – Carpe diemlite slitet och uttjatat – men ändå det som gäller…även julrosor har jag ’tjatat’ om många gånger men kan ändå inte låta bli att visa de senast tagna bilderna.

Nu lovas det solsken och vackert vårväder nästan hela den kommande veckan, om man läser GP. Det kanske är den enda soliga och varma våren vi får detta året, vem vet?
Har stått med fingrarna i jorden och ändan i vädret de sista dagarna. Arbetsamt och ett förfärligt slit kanske många tycker men jag har njutit. Daggmaskarna har av rena förskräckelsen gett sig ut på långa ’krypturer’ över stenplattorna och jorden luktar mylla, som jag tycker den bara gör tidigt på våren och sent på hösten. Har en liten trädgård som är ganska färdigplanterad, men om man som jag ständigt hittar nya växter man vill ha, blir det att flytta runt och gräva bort.
I går fick blåsippor flytta på sig och ge plats för Epimedium som jag hade med från England och en gulvariegerad Buxbom har fått maka på sig till förmån för en Tibast retusa, som jag gärna vill ha nära entrén och sittplatsen. Vet inte säkert men tror eftersom det är en Tibast att den doftar gott och då måste den ju stå så att man känner doften och ser blommorna.
Många utav julrosorna blev fördärvade utav kylan vi fick i mars. Alla som stack upp över snön är sönderfrusna.Lite glädjeämnen finns kvar. Flera utav de julrosor som täcktes av snön hade jag inte tidigare sett blomma men nu .....
Inköpt som Helleborus hybridus Grune Auslese nr pho 68. Denhär har jag väntat på sedan 2005.Helleborus hybridus, en Ballards hybrid.Helleborus hybridus Harvington double. Blomman är nog bara ca 3cm i diameter. En enda klarade sig från frosten.Den här hybriden har också funnits i trädgården sedan 2005 men blommar först i år.Helleborus x ericsmithii, vacker hela året för den får efter blomningen mycket fina blad.Helleborus ' Blue Lady'
Milium effusum Aureum, ett gräs som är riktigt gult till färgen tidigt på våren, har jag delat och planterat ut bland blåblommande lungört och mörka julrosor. När det fått växt till sig kan det säkert lyfta fram dessa lite ’svårsedda’ mörka blommor. Ett tips som jag läst i någon trädgårdstidnig och som jag tror på. Gräset frösår sig en del men är lätt att rensa bort.
Glöm inte njuta utav vårsolen och värmen!


8 kommentarer:

 1. AAAhhhhhhh! UNDERBART!
  Måste ändå få säga, fast fotografierna är sagolika, att de är ännu vackrare i verkligheten och att fotografierna inte gör dem riktigt rättvisa.
  Tyvärr hade du helt rätt ang. julroserna jag fick av dig... snyft...
  Linda

  SvaraRadera
 2. Du har så vackra Julrosor! Harvington double är ljuvlig. Tänk så mycket jag lärt mig av dig sedan jag hittade din blogg :) Kan ju då fråga dig, Julrosexperten om blomman på en Julros blir svart och skrumpen - skall den slängas? Det kommer små frösådda nya blad och det var ingen dyr sort - tänkte på om sjukan sprids... tror att det är en till som börjar skrumpna...
  Och jag gissar att din nya Tibast är vit? Lyckost :)
  Här skall snart flyttkarusellen börja - skall bara bli av med en ond nacke-axel - sedan så..... Är det sant att det blir sämre väder till helgen, är det ju perfekt att flytta i slutet av vecka så slipper man vattna så mycket. Har några Astilbe som står för torrt och några nävor som skall delas.

  SvaraRadera
 3. Vilken service, snabbt svar, tack för det =) Skall ta och klippa av allt skadat och vattna och hoppas de kommer åter nästa år, friskare =) Vi kommer att ha en bloggträff i Botaniska den 31 maj och har du möjlighet att komma med då så vore det jättekul =) Skall snart annonsera om datum, en kär bloggvän är också med och arrangerar träffen, du kan läsa lite om henne här: http://maloppas.tradgardsblogg.se/
  Ha det gott 8`)

  SvaraRadera
 4. Jag har helt klart för lite julrosor!!! Så många spännande sorter du har , jag blir helt knäsvag.

  Hälsningar Mari i Marieholm

  SvaraRadera
 5. oj oj oj vilka skönheter!!!!!
  Så vackra. Linda säger att dom är vackrare i verkligheten. Kan dom vara det? Bilderna är fantastiska.
  Har nog fått julrossjukan nu, dom slår nästan pionerna ,Tack för att du har öppnat våra ögon för dessa underbara skönheter.
  Ha det gott i vårsolens glans!
  Ken och Carina

  SvaraRadera
 6. Det är alltid lika ljuvligt att komma in här, du visar upp det ena ljuvare än det andra! Jag hade ingen aning om att det fanns så många olika sorters julrosor, tack vare dig så vet jag bättre!
  Jag har njtit och rensat jag med men nu står jag lite still, vet inte riktigt vad jag ska hitta på. Så jag njuter av att våren är här så länge!
  Sköt om dig! Veronica

  SvaraRadera
 7. Ja det gäller verkigen att fånga dagen. Morgonen har sitt och kvällen sitt. Synd att man måste sova eller hur?
  Hur många julrosor har du?
  Hade varit kul och veta. Du kanske har skrivit det någonstans?
  Ha en bra dag imorgon också.
  Annika

  SvaraRadera
 8. Lina

  Det finns fler, som du vet. Skall leta upp den.

  Lotta
  Tibasten är inte vit;) utan verka ha violetta blommor. De har börjat slå ut så snart vet jag färgen.
  Roligt, på bloggträffen är jag gärna med.

  Marie
  Det finns ju hur många som helst och nya kommer hela tiden.
  Bladverket är fint nästan hela året hos många utav dem och det är nästan lika viktigt som blommorna, tycker jag :)
  Roligt att du har tittat in och lämnat lite spår som går att följa.
  Hälsar på hos dig endera dagen.

  Carina och Ken
  Att falla är lätt, betydligt svårare är det att inse att man inte har plats.
  Tack för mail. Just nu är det så mycket som snurrar men jag hör av mig i god tid innan den 20:de.

  Veronica
  Det låter så härligt det du skriver, njutit och rensat.
  Var inne på din blogg som hastigast och såg att du verkligen tagit vara på vårdagarna. Återkommer endera dagen.

  Annika
  Jo nu snart önskar jag att det gick att låta bli att sova. Tiden går för fort. Kan sova till vintern.
  Har nog om jag räknar ihop, fådda, sådda och köpta ca 40st. Ett härligt tokeri...

  Ha det gott
  hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera