tisdag 15 april 2008

Mitten av april – Blåsippstider -I går låg jag på alla fyra i rabatterna och försökte fotografera blåsipporna. Till skillnad från julrosorna har de klarat senvinterns kyla för när det var som kallast fanns de under ett skyddande täcke med snö. Den enda vinter vi haft kom i mars och bjöd på minus fjorton grader och det klarade inte buskpioner och julrosor. I alla fall inte de delar som befann sig ovanför snön.

För några år sedan delad jag mina Hepatica nobilis plantor för att få riktigt många att ha som marktäckare. Det blev inte lyckat för bladen höll sig inte fina tillräckligt länge så förra året planterade jag ut dem lite varstans i trädgården. Nu när jag kan se dem blomma, tycker jag inte heller att det blev bra. En liten blå ’dutt’ här och där, syns knappt.
Därför har jag återigen samlat ihop dem – En lite större ’dutt’ har en helt annan lyskraft så just nu känner jag mig riktigt nöjd.


Har tidigare här på bloggen skrivit om mina blåsippor så några av er vet säkert redan att de tillhör mina favoritblommor, därför lite bildterror.
Blåsippor måste ju inte vara blå – men jag tror jag tycker allra bäst om sippor som blommar i blått.


Den här heter 'Indigo'. Knoppen är nästan vackrare än blomman.


Den här rosa med lite röda ståndarknappar är riktigt söt den också…


Jo de är nog ’lite söta’ de här också.Det är inte bara jag som tycker om blåsippor …..

10 kommentarer:

 1. Man skall icke hava begär till annans blåsippor men det haver jag! Vilka fiiina och många sorter du har!
  Du har så rätt om det där att ha en fin rugge - vilket sannerligen inte är så lätt. Dessutom försvinner ibland en liten rugge från ett år till nästa - vart tar de vägen?Dör bara knall och fall? Av för sur miljö kanske? De absolut vackraste blåsipporna i mitt tycke är vår vanliga blå. Att få en större rugge av dem får man nog helt enkelt köpa flera plantor och plantera dem nära varandra- i annat fall tar det typ 100år att få en halv kvm stort bestånd (eller om det var bara 0,25 kvm).

  SvaraRadera
 2. Ja gisses vilken kavalkad av vackra bilder på såå bedårande blåsippor.. Förstår att det är en av dina laster =) och en mycket trevlig sådan.. blir sugen på att införskaffa några och jag såg en hel del på Mässan i helgen.. ja en planta för 5000:- var väl i mest laget tyckte jag..men billigare varianter fanns också.. *fniss*.. Underbara bilder, tack för titten, men snart är du skyldig till en last till hos mig.. Kram/Monica

  SvaraRadera
 3. Det blev en riktig terror runda på din blogg idag, är som du tokig i sippor. För mig får dom vara i vlken färg dom vill.Alla är varmt välkomna.
  Riktigt fina bilder Birgitta, som vanligt.

  MVH Ken

  SvaraRadera
 4. Fortsätt gärna med bildterror!!! Det är bara kul:))

  Oj vilka `kupor´ det ser hur knasigt ut som hellst. Trodde först att det var en liten modell i monter.


  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Vad många olika sorter. I dag lärde jag mig något nytt. har trott att det endast fanns 1 st blåsippa:)Ha det bra.//Britt

  SvaraRadera
 6. Visste inte heller att det fanns så många olika sorters Blåsippor. Brukar de finnas att köpa som planta? Har inte sett det någonstans....
  Tjingeling

  SvaraRadera
 7. Jag undrar om japansk hepatica är härdiga eller om de är känsligare? Jag har dålig koll på det. Carina

  SvaraRadera
 8. Anja
  Tror att det är bra om man delar blåsippsplantorna ibland. Har delat mina ganska ofta och har nu riktigt många plantor att måla med.
  de gillar ju kalk så allt för surt vill de nog inte ha.
  Har hittat en del av sipporna på STA:s växtmarknader. Klart man skall känna begär och längtan, det är ju det som skapar lusten, tycker jag :)

  Monica
  Misstänker att det var hos J. Peters du såg alla fina blåsippor. Han har billigare varianter, många utav mina är sådana. Bra att jag inte frestar förgäves :)

  Ken och Carina
  Har haft en japonica på friland i 4år och där har den klarat sig bra. Skall helst stå i en sluttnign så vattnet snabbt rinner bort. Frösådderna har klarat sig bra i bänken bortsett från flera nygrodda som dog nu i köldknäppen. Jag kunde ju ha täckt över dem, men nu får jag låta bli att gråta över spilld mjölk.

  Merja
  Jo visst ser kupolerna roliga ut.

  Britt
  Det finns massor med olika blåsippor. Det har kommit ut en bok om dem men den finns tyvärr bara på tyska.

  Monica
  Tror växtmarknader som STA eller andra trädgårdsförenignar har är bästa platserna att leta plantor på.
  Hepatica japonica finns det en som säljer på nätet. http://www.hepatica.se/

  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Fniss.... de är allt 'lite söta' allihop!

  SvaraRadera
 10. Linda
  'Lite söt' var ämnat för dig. Kul att du nappade!
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera