måndag 7 april 2008

Cornwallresan - Vårt första trädgårdsbesökHemma igen efter 6 underbara dagar med både snö och solsken. Trött för vi gick upp tidigt i morse för att flyga hem men kan ändå inte låta bli att titta på korten jag tagit. Lite besviken blir jag och det gör jag nästan alltid när jag tittar på foton från en resa. Upplevelsen är svårfångad.
Efter en lite disig morgon bröt solen igenom och vi fick en härlig dag med strålande solsken.
Att få se dessa stora, enormt stora, magnolior var helt fantastiskt. Hade inte kunnat föreställa mig att de var så stora. Om jag minns rätt finns där mer än 650st. Många av dem är 100 – 150 år gamla. Även rhododendron och kamelior hade en storlek som jag aldrig sett tidigare.


Lite information från Caerhays egen hemsida

Caerhays är en av de finaste trädgårdarna i hela Storbritannien. Fam. Williams visade på 1910 och 1920 talen vägen genom att introducera nya arter av magnolior,rhododendron och kamelior. En del finns kvar och är nu ca 100 år gamla.
Slottets dåvarande ägare planterade 1905/06 på sin mark ut plantor av rhododendron som E.H. Willson samlat in fröerna till under sin första expedition till Kina år 1900. Rhododendron lutescens finns fortfarande kvar. 1910 kom ytterligare plantor från en stor samlare, George Forrest. När plantorna kommit igång med tillväxten kunde J.C. Williams börja med sitt stora intresse, att ’göra’ hybrider. Mellan åren 1910 och 1939 introducerade han många nya både rhododendron och magnoliahybrider. På hemsidan finns mycket mer att läsa.

9 kommentarer:

 1. Helt underbara bilder (även om verkligeheten förmodligen är ännu bättre). Jag ska resa till England för att se trädgårdar någon gång, men när????

  SvaraRadera
 2. Tack snälla att du delar med dig! Jag är idel "öra" (även om teflonet i hjärnan är av väldigt god kvalitét, dvs släpper lätt!)
  Förstår väl vad du menar med känslan av besvikelse när du ser på bilderna hemma, men för oss som inte var med är det både roligt och lärorikt att få ta del av just din berättelse. Bilderna är fina och det är kul att få läsa om denna fina och anrika trädgården.
  Väntar med spänning på vad du har med dig därifrån!?

  Sov så gott, mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Välkommen hem! Förstår att det inte blir samma sak för dig men vi andra är så glada om vi får ta del av din härliga resa så här via bloggen. Magnolior är ju fantastiska.

  Jag har drömt om att resa till Cornvall sedan jag läste Rosamunde Pilchers mysiga böcker...

  Ha det gott! Ser fram emot fler bilder. Kram Karin

  SvaraRadera
 4. Välkommen tillbaka får jag ju säga också =).. så roligt att få se massa vackra bilder från din resa. Den sidan ska jag titta lite närmare på senare, otroligt fina magnolior.. vilken upplevelse. Så jag ser också fram emot att få läsa mer om detta.. Kram /Monica

  SvaraRadera
 5. Välkommen hem. Hoppas resan var toppen. Vilka träd. Hoppas vi får se fler bilder från din resa.ha det bra.// Britt

  SvaraRadera
 6. Välkommen hem Birgitta.
  Vi förstår på bilderna att det varit en otrolig resa.
  Här hemma kämpar man med att få Magnolier att överleva och har man tur så kommer det några blommor efter några år.
  Att få se dom som stora träd måste vart en syn.
  Ska bli roligt att följa vad du kommer visa mer.
  MVH Ken&Carina

  SvaraRadera
 7. Välkommen hem nu skall det bli kul att se. Magnolier jag blir helt galen. Jag har aldrig varit i England men fick en länk till en man som skriver mycket om engelska trädgårdar som kommer utpå min blogg så småningom. så när jag läst om dig och hans hemsida så kanske jag kan komma iväg.

  SvaraRadera
 8. Roligt att du är hemma igen =) Kan förstå att du haft en trevlig och en upplevelserik resa =) Vackra bilder och tänk att få se dessa magnefika träd på riktigt. Jag ser fram emot flera berättande inlägg. Ha det så gott 8`)

  SvaraRadera
 9. Marina
  Verkligheten är helt fantastisk. Efter jul skall jag börja med havregrynsgröten igen så jag kan åka nästa år också. Längtar redan.

  Anja
  Det blir lite utav en dagbok för mig, om än kortfattad. Bloggen = trädgårdsdagbok.
  Tittar du in hos mig så kommer du inte undan. Alla 6 trädgårdarna kommer nog att visas.

  Karin
  Håller med dig. Magnolior är helt fantastiska. Konstigt att det inte planteras fler. Till helgen skall jag plantera 2 nya, från Cornwall.

  Monica
  Både hjärtat och hjärna är fyllda till brädden så ni kommer inte undan om ni tittar in.


  Britt
  Det blir som att uppleva resan en gång till när jag sitter och plockar ut vilka bilder som skall visas.

  Carina / Ken
  Om jag förstått rätt står magnolior och stampar ett par år innan de sätter igång att växa. Men visst kan man få vänta på blommor. 10 år är nog inte ovanligt.

  Annika
  Det skall bli spännande att få läsa mer om engelsmannen och eng. trädgårdar. Längtar redan dit igen.

  Lotta
  Träden var verkligen imponerande. Knappt att det går att föreställa sig hur stora de är.

  Kul att ni tittar in
  hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera