fredag 28 mars 2008

Bäst & PestHar från Anja på Anjas Hill fått utmaningen att visa vad jag tycker är bäst – pest i trädgården.


Efter en del funderande har jag bestämt mig för…..

Bäst – varför är det mycket svårare än pest – är sensommarens lummighet. Då skapar de frodiga bladväxterna lite djungelkänsla och målar ’golvet’ med sina fina färger. Älskar när växterna väver in sig i varandra och täcker jorden.
Det måste inte blomma.


När det gäller pest tänkte jag direkt på de fula kompostlådorna i grön plast och den illgröna slangvindan. Slangvindan är klart fulast. Varför använder man en sådan ’gräslig’ färg?

’Måla hästen grön så syns den inte i gräset’ – men om den hänger mot en röd vägg?
Att rulla in den fula gröna slangen så att i alla fall inte den syns, är lätt och smidigt, men färgen?

Förra året funderade jag på att måla vindan men kom inte så långt. Varför tillverkas inga svarta eller bruna?
Vi, mest min man, har börjat bygga in kompostlådorna. Hur det blir får ni se en annan gång. Vindan borde byggas in den också.


Egentligen skall ju utmaningen skickas vidare men jag gör inte det. Men det hade varit roligt att få se och höra vad ni andra tycker är bäst och pest.

En riktigt trevlig helg till er alla!


16 kommentarer:

 1. Så vacker i trädgård!!!!!!!!!
  Där skulle man gjärna vilja spendear ngra sommar dagar,....boka in första veckan i juli...då kommer jag med tältet!!!!;)
  .....♥.....♥
  ♥................♥
  ♥..........................♥......♥
  ♥..................♥................♥
  ♥.....................................♥
  ..♥.........TREVLIG HELG.......♥
  .....♥....Önskar Millan!!.....♥
  ........♥.....................♥
  .............♥............♥
  ..................♥.....♥
  .....................♥

  SvaraRadera
 2. Vilken bra idé du kommer med - slangvindor i lite neutralare färger.
  Den plastiga gröna färgen är inte så kul.
  Roligare då att titta på dina gröna växter - mycket vackert!
  ha en bra helg! /Katarina

  SvaraRadera
 3. Måste instämma i mamma millans lovsång! Du ser ut att ha alldeles otroligt vacker trädgård med en massa fina spaljéer och väggar.
  Trädgårdsslang och vindor till dem är nog fult i alla trädgårdar.Själv orkar jag inte gömma dem heller till vardags utan de ligger och ringlar lite varstans och när jag sedan vill ta ett foto med lite mer än en blomma i då ligger de där och skräpar och det vill inte jag visa på foto ;)!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 4. Mmm du har så mycket fint i din trädgård Birgitta! Spaljén av armeringsjärn tillhör sedan tidigare en av mina favoriter. Så fiffigt! Dessutom tycker jag som du att vackra blad - som täcker och slingrar sig över marken - är viktigt, ja tom viktigare än blommorna.

  Ja visst vore det brevligt med slangvindor i andra färger. Hos oss skulle det vara perfekt med en grå. Dessutom är vår så trist placerad (rakt fram vid ingången) att den är bland det första man ser.

  Ha en härlig helg!

  SvaraRadera
 5. Lustigt Birgitta jag tänkte också på slangen. Det finns enfördel med den färgen på slangen och det är att min man kan följa mig var jag är i trädgården. Visst är det som Anja säger den ligger alltid ivägen. Fin trädgård du har med alla tillbehören fast det har jag nog redan sagt. Kan sätta upp allt själv? Som sagt det är bara jag hos mig som gillar trädgård så jag får sällan upp några saker.
  Trevlig Helg
  annika

  SvaraRadera
 6. Millan
  Välkommen!
  Gräsmattan är liten men tältet kan stå på uteplatsen. Då har du lätt att ta dig in till kök och toa.


  Katarina
  Visst är det konstigt att det inte finns vindor i många olika färger.

  Anja
  Känner igen det där med gröna vattenslangar på fotografierna. Bilder som blivit bra men som jag väljer bort p g a den grön fula.

  Karin
  Jo numera uppskattar jag, precis som du, bladen mer än blommorna.

  Annika
  Du har ju massor med fina saker och ett underbart inrett växthus.
  Varför behöver man ha en så ilsket grön färg på en trädgårdsslang? Grå eller brun hade varit betydligt bättre. Har du kontakter bland tillverkare så fråga gärna varför de valt en så fruktansvärd färg.

  Trevlig helg på er
  hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Bäst - ja abosolut är din bild bäst! :) Finns inget underbarare än lummighet =) Kanske ni skulle ta patent på färgade vattenslangar? Har också en grön fast på en rulle som kan bäras undan. Läste om din reseplanering och nu har jag kikat in på de olika resemålen - gissa om jag är avis!! Men nu vet jag var jag kan få reserutt när det blir min tur :) Ha en god helg - och nu regnar snön bort... :)

  SvaraRadera
 8. Roligt att se någon mer som älskar sitt lilla växthus och sin lilla trädgård! Blev själv med växthus förra säsongen, ett på fem härliga kvadratmeter. En dröm som funnits länge, länge. Mina fem kvadratmeter är mitt lilla palats där jag är drottning. Jag bestämmer precis hur jag vill! Eller nästan, för sonen har snöat in på chili och vill utnyttja mycket yta till sina plantor. Nåja, finns det hjärterum så finns det chilirum! Har precis startat en egen blogg om mitt älskade lilla växthus och min minst sagt lilla trädgård - gå gärna in och titta!
  Allt gott inför en ny härlig odlingssäsong önskar Ann-Charlotte
  http://vaxthusmadam.blogspot.com

  SvaraRadera
 9. Är spaljen med fönstret hemma gjort ? mycket vackert.//Britt

  SvaraRadera
 10. Håller med dig om alla grilliga grön färger som är på olika trädgårdssaker.. usch.. Men så vackert det är med blad i olika färger.. din trädgård ser su underbart ljuvlig och tät ut.. hmm.. en njutning för en trädgårdstok som mig..Kram Monica

  SvaraRadera
 11. Lotta
  Patent på trädgårdsslang hade nog inte varit fel eller att vi som tycker om trädgård hittar direktkanal till tillverkarna.
  Nu är snön borta här också. Det som funnits under den har klarat sig riktigt bra men annars är det mycket här som frusit bort.

  Ann-Charlotte
  Roligt att du tittat in och lämnat 'spår'. Har som hastigast besök dig, men jag återkommer.

  Britt
  Jo den har min man satt ihop.

  Monica
  Konstigt egentligen att det inte går att få fram en grön färg som smälter in och visst är det fint med blad.

  Vänliga hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 12. TREVLIG RESA BIRGITTA! HOPPAS ATT VI SES OCH HÖRS UNDER FÖRSOMMAREN/SOMMAREN!
  SLUTA FÖR ALLT I VÄRLDEN INTE ATT BLOGGA!

  MVH; ANJA

  SvaraRadera
 13. Vilken underbar lummig trädgård du har!! Har också börjat uppskatta bladen mer och mer.
  Hopppas resa blev lyckad!! Vi är nog många som är avundsjuka....

  SvaraRadera
 14. Det var vackra bilder, med mycket smakfulla former och färger i blad. Det var ett bra tips med att ha bergenia i kruka. Jag älskar bergenia Har inte så många men några. Den vanliga, bressingham white och förra året fick jag tag på en som jag länge letat efter,Tubby andrews den är gul gön variegerad. Nu söker jag efter en bergenia som är vitbrokig (vet ej namn har sett den på bild) Har du något tips på nån mer som är vacker. Bladen är så fina. Ha det bra Carina

  SvaraRadera
 15. Vilken underbar trädgård du har Birgitta...lummig med härliga bladväxter! Jag och vattenslangar går inte ihop...de vill aldrig det jag vill...så jag kånkar hellre vattenkannor...
  Ta väl hand om dig...jag kommer att sakna dig och Glädjekällan!
  Jättekram Annie

  SvaraRadera
 16. Jag väntar med spänning på er lösning på fula-kompostproblemet. Jag är helt såld på själva komposterandet, vilken känsla att tömma den fantastiska jorden ur behållaren! Men estetiken..
  Titta gärna in hos mig vid tillfälle: http://hobbyodlaren.blogg.se

  SvaraRadera