måndag 24 mars 2008

Vitt, vitt - men längtan är grön..


Snön ligger som ett vitt, dunigt täcke över hela trädgården, ja över allt, här hos oss. Trädens grenar och alla buskar lyser vita. Det ser ut som om de är lindade med bomullsvadd.
För drygt en vecka sedan plockade jag utslagna vitsippor… det har jag nästan svårt att tro idag.
Ännu är det bara mars månad så snö är kanske det man skall räkna med och inte blommande sippor, även om sippor för min del, känns mer önskvärda.


Innan kylan kom hade jag startat vårens arbete. Bland annat hade jag planterat om mina krukodlade hostor. Flera utav dem började få små gröna blad och därför tyckte jag det var dags.
De står under sommaren i halvskugga så vattningen är egentligen inte betungande men jag tänkte prova om jag kan göra den ännu mindre arbetskrävande så därför har jag för första gången blandat vermikulit i jorden. Den skall enligt vad som sägs behålla fukten i jorden och samtidigt göra den porös så därför borde den vara utmärkt till hostorna, bara de nu klarar kylan? Visserligen står de lite skyddat i kallbänken men de har ju inte hunnit rotat sig ordentligt efter omplanteringen.

Emeralds and Rubies har vackert röda bladstjälkar. Har planterat ett par 'skott' i en kruka för att kunna titta på den på närmare håll och slippa snigelhål i bladen.
Pandoras box blir bara ca 8 cm hög och är lättodlad i kruka.

Cinnamon Stick är nog favoriten hittills med sina rödprickiga stjälkar. Rödprickigheten fortsätter längs mittnerven upp på bladets ovansida.


Sunlight Child har gula blad och även den har prickiga stjälkar, men inte lika mycket som Cinnamon Stick.

Om man nu skall leva i nuet är det väl skidåkning och inte hostor man skall tänka på?

11 kommentarer:

 1. Ja, men åh, vilka underbara hostor du visar! Jag hade ett par funkior i kruka förra året, perfekt i min norrvända entré! De du visar ska jag lägga på minnet, särskilt den lilla, lilla sortern, den var ju förtjusande!
  Ha det så bra! Veronica

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder på en alldeles underbar växt! Jag har också fått smak av Hosta och är beredd att skaffa några fina till.
  Det vita täcket är nu otäckt tjock hos oss. Hur tjockt är svårt att säga efter som det har även blåst en del. Vi som bor 120 m ö h har den kvar också mycket längre än resten av regionen.
  Din rubrik är helt underbar och jag kan bara skriva under på den!
  Fram med skidorna? mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Vackra funkior! Här hade vårarbetet också påbörjats men det kom av sig kan man säga. En del växter ser illa tilltygade ut av kylan medans andra ser ut att klara sig bra. Ja, det där vädret gör som det vill.

  SvaraRadera
 4. Tänk att det bara behövs att surfa runt lite på bloggen, för att få nya ideér...:)Hostor gillar jag jättemycket och har aldrig tänkt på att det går att sätta dem i krukor. Det blir nog ett par st i sommar....Härliga bilder du visar!
  Tjingeling

  SvaraRadera
 5. Jag håller med dig Birgitta den prickiga är helt underbar. Vilken samlare du är. Det finns en man nära där jag bor som säljer hostor.
  Han har ett par hundra olika sorter. Det heter Bohusperenn.
  Vi hörs
  Ha en bra dag
  Annika

  SvaraRadera
 6. Jag tänker på dig när jag ser all snö och tittar på termometern som visar -grader.
  Hos oss har det intr kommit så långt som hos dej, jag hoppas att snön skyddar dina växter.
  Har varit ledig i fyra dagar i påsk, höll på att klättra på väggarna av tristess, ville bara vara ute i trädgården och fixa.
  På tv lovade dom fint vårväder till påsken för några veckor sedan, men så blev det ju inte, nu lovar dom vårväder till nästa vecka.
  Vi får väl se hur det blir.
  Hostan med dom prickiga skälkarna är jättefin.
  Hostor är bra att möblera med i trädgården synd bara att det tar några år innan dom rotat sig ordentligt och blivit täta.
  Att ha hostor i kruka blandat med andra perenner tycker jag är bättre än sommarblommar, men smaken är som baken...
  Ken

  SvaraRadera
 7. Du undrade över åldern på vår damm. Vi gjorde första delen -00 tror jag, sen byggde vi till den -02 och -07 hade vi fått ytterligare andra idéer och gjorde om den lite igen. Vi har gjort om den för att vi ville, inte för att det behövdes precis. Men visst behöver man dela växter emellanåt och rensa upp löv mm på botten ordentligt någon gång. Det är itne så mycket jobb med dammen tycker jag. Mest när björkarna fäller sina frö, då blir det en del att försöka håva upp. Sen lägger vi över ett lövnät på hösten.

  SvaraRadera
 8. Ja, vitsippsplockning känns i sanning avlägset! Hoppas alla dina fina hostor klarar sig i den dumma vinterkylan. Kram!

  /Rana

  SvaraRadera
 9. vilka söta växtbebisar...med hela livet framför sig...

  SvaraRadera
 10. Jag föredrar absolut att tänka på hostor... klart mycket trevligare! Hosta och funkia...är det någon skillnad?? Vackra är de du visar! Vacker snöbild också...

  Jag gillar hostor skarpt och har några stycken olika men vill ha fler men jag är inte så duktig på att hålla reda på alla namnsorter som du är. Men jag antar att du för anteckningar om allt sånt?!

  SvaraRadera