fredag 8 februari 2008

Väntan är över…

Har hittat en snödroppe som jag inte vet namnet på. Kan det vara en Galanthus 'Ophelia'?

Idag låg fröerna i lådan. Det var riktigt spännande att öppna kuvertet och nu, nu vet jag vad jag skall så i år. I kväll efter maten skall jag sätta mig och leta mer information om fröerna jag fått. TV tittar jag nästan inte alls på utan istället hamnar jag framför datorn. Och visst, via den ser jag program jag missat, men det är inte många jag är intresserad av att se, bortsett från Antikrundan. Vågar knappt säga vad jag tycker om TV programmen, men det var ju inte TV utan fröer detta skulle handla om.
Vad var det nu jag fick i det där kuvertet jag väntat på i en hel vecka?
2 olika rönnar, Sorbus ’Carmencita’, ’Dodong’ och en dvärgoxel, Sorbus chamaemespilus. Rönnar är små nätta träd men fin höstfärg och härliga frukter som jag hoppas lockar hit fåglar. De lär heller inte vara så ’stygga’ mot växterna de har runt sig. Hemma har jag inte plats åt dem alla men på landet, där kan jag sätta dem. Finns inte plats på tomten går det nog att smyga in dem bland träden i grannens skog, men det kanske man skall tala tyst om.

2 Tibastar, vet inte om det heter tibastar i plural men Daphne laureola och tangutica var det som jag fick. Gillar tibast för den luktar så gott. Många utav dem är vintergröna och det ser jag som ett stort plus och nu kan jag ju hoppas att någon, (om inte båda) utav de här två är det.
Visst är tibasten giftig men antingen får man plocka bort bären eller lära barnen att de är giftiga.

2 olika, men mörka eller svarta krolliljor, i alla fall trodde jag det när jag beställde. Lilium martagon svart och v. cattaniae. Det tar lång tid innan lökarna blir blombara, 7 år sägs det, men trädgårdfolk lär bli gamla och man kan ju alltid hoppas man hör till den skaran.

Cyclamen fick jag också, 2 olika, en höstblommande Cyclamen hederifolium ’Rosenteppich’ och Cyclamen libanoticum. Den sistnämnda är nog inte så härdig, lätt att tro i alla fall, tycker jag om man tittar på namnet, men i kväll skall jag ju läsa på och lära mig mer.
Har försökt så cyclamen, från köpta fröer, tidigare men inte lyckats. Däremot frösår sig plantorna jag redan har i trädgården och det gör att jag misstänker att det är färska fröer som gäller.
Det blev en lång utläggning om 10 stackars fröpåsar som kom i lådan idag.
Trevlig helg önskar jag alla ev. läsar.

9 kommentarer:

 1. Den beställningen hade gärna fått hamna här istället! Jag gillar också rönnar. Snödroppar finns i många härliga former, men tyvärr har jag "bara" helt vanliga. Får njuta av dem i alla fall.

  SvaraRadera
 2. Den snödroppen var ju helt oemotståndlig! - Sköt om den väl! /Katarina

  SvaraRadera
 3. Söt snödroppe, sån har jag aldrig sett!!
  Vilken spännande beställning du gjort.Lycka till med sådden/Merja

  SvaraRadera
 4. Spännande fröer du skall så och Rönnar - tar lite tid på sig kan jag tro men den som väntar på något gott.... Så det säger du om Rönnar, att det går bra med växligheten runtom. Har ju tänkt mig lite mer träd i min backe och har funderat på Rönn just för bladens skull, hittar jag en med fin stamm är det ju ett plus, och tanken är att det skall bli en lund så småningom. Söt lite snödroppe :) Såg även dina fina bilder från Botaniska - jag får ta mig en tur även på utsidan ser jag :) Ha en fortsatt bra kväll 8`)

  SvaraRadera
 5. Vilken ljuvlig liten snödroppe!!! Så spännande det låter med svarta krolliljor och jag håller med dig...det finns så många giftiga växter att man får lära barnen att inte röra dem... här hemma finns både digitalis, stormhatt och ricin.. Ha en skön söndag!

  Kram Annie

  SvaraRadera
 6. Jättevacker snödroppe.. har en fylld också den är verkligen en syn men jag får ligga på marken för att se hela härligheten.. =). Har också fått lite fröpåsar, låter väldigt intressant med dina fröer så jag väntar och ser om det lyckas. Skrev om hur olika det kan gro med så enkla fröer som aklejor.. alla egenplockade fådda och egna gror mer än villigt men den köpta.. nja .. lite bättre grobarhet hade jag allt önskat till den söta lilla.. Ha det gott..Monica

  SvaraRadera
 7. Hej!Du har ju en av mina favoritbloggar -jag lär mig så mycket här och blir inspirerad...så det finns något till dig på Annalunda!

  Ha det gott ~ Annie

  SvaraRadera
 8. Vill bara säga att din sida är en favorit.Titta in till mig...:)
  Kram Merja

  SvaraRadera
 9. Det var roligt att läsa om vilka fröer du hade sått, det var ungefär samma som vi beställt ifrån STA. Har du sått krolliljor innan? Isåfall har du lite bra tips att dela med dig. Jag har sått vita, svarta ,vinröda och bronze, men är lite skeptisk över min egen förmåga att hålla de vid liv i 7 år innan de blommar. Men man måste öka ribban för varje år och försöka. Jag började så lite buskar ,träd, och rosor förra året och en del har faktiskt klarat sig. Ken tog sticklingar och han lyckades med det. Det är roligt att träffa och inspireras av duktiga trädgårdsmänniskor. Man lär sig hela tiden. Som du sa trädgårdsmänniskor lever längre ja dom är helt enkelt för nyfikna på om växterna klarar sig när våren närmar sig. Idag var vi ute och grävde nya land. Härligt! (i mitten av februari) kramar från Carina och Ken.

  SvaraRadera