tisdag 19 februari 2008

Städdag - helgens pyssel och MERA snödroppar..Idag har jag städat rabatten längs gatan. Det kanske är mer rätt att kalla den häck eller buskplantering istället, för någon direkt rabatt är det inte. Smultronschersmin och trädgårdsprakttry med underplantering av vintergröna. Längst fram i kanten har jag planterat krokus men vintergrönan som ’bara’ skall växa under buskarna vill inte hålla sig på sin plats utan täcker in krokusen också om jag inte gör en ordentlig ’röjning’ om året. Har idag repat och grävt bort en hel skottkärra full. Vintergröna är ett riktigt ogräs men under buskarna är den fin, särskilt denna snöfattiga vinter. Har man ingen vintergrön häck får det bli vintergröna som täcker och målar marken.
Inte bara städat utan jag tog också bort formarna på mina betongkrukor. De som jag skall ha på landet och plantera taklök i. Eftersom min man och jag gjorde klätterstöd fick jag hjälp med gjutningen. Bra att ha snälla vänner! Krukorna göts i gamla korgar, för att få mönstrad utsida. Vi trodde det skulle vara svårt att bli av med korgmaterialet, men inte. Tog sågen och sågade tvärs över flätningen och sedan var det bara att dra och inga rester blev kvar.Pumpan som Anna göt blev perfekt, tyvärr har jag ingen bild på den men hon hade i förväg tillverkat en gipsform. Till äggen användes påskägg i plast och papp. Finast blev äggen från plastformarna. Släta och nästan lite blanka. Anna tillverkade ett litet härligt tråg med rund botten genom att använda en gammal utsliten grill. Hon tänker ha några små låga fötter under den så den kommer upp från backen. Jättebra blev den så släng inga gamla grillar…
De andra sakerna har jag ännu inte sett, första ’benet’ till en bänk, raka runda krukor, krukfötter, tråg, hjärtan, trampstenar, osv, så de får jag återkomma till.


Ett av klätterstöden. Armeringsjärn och armeringsmatta. Min man skötte svetsen och jag flexen.Sist men inte minst en bild på den veckade snödroppen, Galanthus plicatus. Det tog lång tid innan jag fattade varför den kallas för veckad snödroppe. Ta en titt på bladet.


8 kommentarer:

 1. Oj så underbart du skriver och bilderna gör att jag vill verkligen boka tid för trädgårdsbesök hos dig!
  Jag vet att vi trädgårdsfolk tycker att det är trevlig med besök om besöket är lite åt det "anspråkslösa" hållet.
  Din trädgård ser ut att vara rena drömmen och gjutningarna gör mig svag av avund - jag vill också pröva...om jag hade ett bra recept - typ -...?
  Hur skall vi få fler att lämna kommentarer på din UNDERBARA blog (nej, det är inget fjäsk)?

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. Åh, så sugen jag blir på att rensa i alla rabatterna nu när jag läser om andra som gjort det. Jag kanske inte kan hålla mig längre än till i morgon. Någon rabatt i alla fall (jag har ju gjort en men den är så liten så den räknas knappt). Så jättefint det blev med korgmönster.

  SvaraRadera
 3. Oj vad mycket som har hänt här då.. när jag varit lite "borta" ett tag. Vilka häftiga saker ni gjutit.. blir så inspirerad får nog börja igen med mina änglatavlor. Dina krukor med korgmönster var ju jättesnygga och vad kul det låter att gjuta ägg.. det tipset tackar jag för. Vackra vårblommor bjuder du på också.. veckad snödroppe har jag aldrig hröt förut.. och den fina blåsippen ja den var läcker. Såg att dina julrosor också legat platt fall när det var frost.. tänk vilka härlig blommor de är nu står de där precis som du skriver som om ingenting hänt eller drabbat dem.. =). Ha det gott Kram Monica

  SvaraRadera
 4. Oj Oj vad trevligt du har det i din trädgård. Blir sugen på sätta igång i trädgården - det kliar i fingrarna.
  Annika
  Naturliga Ting

  SvaraRadera
 5. Hej Birgitta!

  Vad snyggt det blev att gjuta i korgar - kan tänka mig dem med taklök... Får du inte plats med allt du vill ha i din trädgård får du gärna odla lite här hos mig... mitt största bekymmer är att det är för stort här. Jag skulle vilja ha en liten trädgård... Du slänger väl inte vincan??? När det gäller rosenlikören... jag brukar blanda sorterna men bara de doftar gott så blir det bra...färgen spelar ju egentligen ingen roll...Rose de Recht blir säkert jättebra... jag ska göra ett par olika till sommaren tänkte jag... en vit och en rosa... Vilka underbara snödroppar du har...jag letar varje dag efter mina dubbla men de verkar inte ha kommit upp ännu...och mina vintergäck är ett mysterium...vart har de tgait vägen???

  Jättekram Annie

  SvaraRadera
 6. Anja
  Vi köper färdigblandad betong, blandar med vatten enligt anv. på påsen och sedan fyller vi allt i vår närhet, både planerat och oplanerat.
  Som jag redan mailat dig tycker jag också att vi kan träffas. Det är ju inte så långt mellan oss.
  Kul att du tycker min blogg är fin.

  Marina
  Visst blev det fint med korgmönstret. Ännu finare blir de nog med tiden, patina.
  Jo att städa undan förra sommarens blommor och blad känns härligt nu när det nya tittar fram.
  Ha en trevlig 'rensdag'

  Monica
  Roligt att du är tillbaka. Kan förstå att du haft det jobbigt.
  Misstänker att du har lov den här veckan och hoppas du får några fina dagar.

  Annika
  Varje dag försöker jag ta mig in på din fina sida. Är så nyfiken på vad du har där.
  Varje gång stänger explorer ner. Har försökt på alla sätt jag kan komma på men lyckas inte.
  Skall kolla med sönerna när de kommer nästa gång.

  Annie
  Visst är vi lite underliga vi människor;) :) har man stort vill man ha litet och har man litet vill man ha stort.
  Vincan växer så det knakar så den åker iväg till 'skogskomposten'
  De korgmönstrade låga krukorna är jag riktigt nöjd med.
  Hoppas dina gula och vita vårtecken snart 'dyker' upp

  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Tack för tipset om stör planket på min sida:)
  Nu vill jag också gjuta.Krukorna med korg mönstret var jättefina,likaså klätterställningen ni fått till!!
  Äggen ska jag föröka mig på..och så ska jag leta korgar och grill och..
  Kram:)

  SvaraRadera
 8. Snyggt armerings arbete. Ja om man kunde svetsa, borde finnas en kurs i det.//Britt

  SvaraRadera