tisdag 19 februari 2008

Rosor i huset - inspirerad av Annie på AnnalundaTrodde det fanns massor med föremål i huset som hade rosor som motiv, men inte..


Hittade rosfest-tallrikarna som jag köpt i Malaysia. De gör att man minns värmen och svetten som droppade från näsan, när man gick där, ca 10 mil norr om Singapore, bland hyllorna och letade felfria tallrikar. Roliga att ha även om de inte används mer än när värmen är här och rosorna blommar.


Den rostiga rosen föll jag för på mammas 80-års dag. Lunchen den dagen åt vi på Nordgården, strax söder om Göteborg. Just nu står rosen inne i vardagsrummet men det händer också att jag har den ute. Ett härligt minne från en rolig dag.


Gamla planteringskrukor – blomkrukor har jag samlat på mig i snart 20år. Det står många i källaren men jag hittade bara tre med rosor på. Två svenska och en finsk, från Arabia.


Har besökt loppisar så länge jag kan minnas, tror jag. Våra första möbler som vi köpte i slutet av 60-talet inhandlades på auktion. Min morfar var med som stöd och sakkunnig. Mycket av det vi möblerat huset med har kommit från auktioner. För mig ligger det nästan lika mycket spänning och förväntan inför en auktionsvisning som det gör inför en semesterresa. När planet lyfter känner jag i magen, äventyr, äventyr, härligt roligt och likadant är det när jag kommer till en auktion eller loppis.
När jag nu sitter och sätter tankarna på pränt märker jag att det är ganska många saker jag är förtjust i, inte är det bara snödroppar, utan bl.a. också textilier.Har en duk i detta rosmönster. Det hade varit bra om den varit lite större så den passat köksbordet lite bättre.
Det är särskilt linnevävnader i damast som handdukar, servetter, tabletter och dukar som jag har svårt att stå emot.
Dora Jung, en finska som hade eget väveri, men som också designade för Tampella, har gjort underbara saker tycker jag. Tyvärr hittar man dem inte så ofta.
Servetten har jag bara hittat en utav men tabletterna kan jag duka med för fyra.
http://www.finnishdesign.fi/designerbio?id=947270

Marjatta Metsovaara har designat duken och den heter Primavera och tillverkades mellan 1968 och 1973. Det kan man nästan räkna ut om man tittar på färgerna.
http://www.tampere.fi/ekstrat/vapriikki/tekstiilejatampereelta/damasti.html

Mönstret kommer från Gefle och sitter på en burk jag föll pladask för på en auktion. En burk jag inte studerade närmare så när den väl blev min såg jag lagningen. Gillar den så mycket att den trots det står i toalettfönstret.

9 kommentarer:

 1. Vilket härligt inlägg!
  Var tvungen att springa och kolla om jag har rosenmotiv hemma, men det ser verkligen "illa" ut - bara några te- och kaffekoppar - MEN - jag har ett antal av en annan blomma som jag visar senare idag i min blog!
  Dessutom ska jag byta bild på min avatar (är nämligen nyondulerad ;-D) vilket måste genast förevigas;DD! - annars HAAAATAR jag att beskåda min egen nuna i spegel och i foto - herregud - ålderns charm är definitivt överskattad!
  Birgitta. Jo, vi måste ses! Lena från Torslanda och jag skall ses någon vacker dag på Botaniska - kanske vill du göra oss sällskap?
  Jag meddelar när det blir aktuellt.
  Oj, vilket långt brec det blev! Ha en god dag!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. p.s.

  Måste ge min komplimang för de korrekt skrivna finska namnen - jag antar att du inte har finska som ett språk?
  Du kan även mycket om tyger mfl - så spännande!
  d.s

  SvaraRadera
 3. Härligt rosor är underbra..vilken samling du har där!!!

  Millan

  SvaraRadera
 4. Vad mysigt tema Rosor. Och vad roligt det var att se alla alster som ni hade tillverkat. Vilken skaparkraft. Jag är på vår svärson att han ska svetsa åt oss. Har ritat upp ritningar allt är klart,men han vill bara bygga bilar. När man kan skapa underbara klätterställningar till sin svärmor istället. Om du tittar tillbaka i vår blogg så ser du en betongängel, kanske skulle du vilja ha en sån av oss för lite julrosplantor? Om inte så har jag säkert plantor. Det får du bestämma. (Du kan få både och)
  Kram Carina.

  SvaraRadera
 5. Vilket roligt inlägg.. mycket att läsa och lära. Får nog snoka igenom mitt hem efter rosmönster, trots att jag är en rosälskare har jag nog inte mycket med rosor på inne.. Har flyttat 3 gånger de senaste tio åren så jag har rensat bort mycket.. Jo men jag ser "tihi" rakt framför näsan hänger två av mina änglatindror båda med roskjolar på sig, en vit och en brun... där ser man.. Ha det gott

  SvaraRadera
 6. Birgitta!!! Vilken härlig underbar överraskning här hos dig!!! Så roligt....och jag njuter förstås! Vilka härliga rosensaker du visar...textilierna är ju alldeles fantastiska...(jag vurmar också för textilier) Dina rosenkombinationer på sidobilderna är jättefina och mycket inspirerande... Du har en jättehärlig blogg som jag tycker mycket om! Kram Annie

  SvaraRadera
 7. PS: ...och du har också en jättefin hemsida... med fina bilder och massa nyttigt och bra att veta och lära sig... Annie igen

  SvaraRadera
 8. Jag har just hälsat på hos Anja och sett hennes vallmo och nu rosor hos dig. Härligt! Rosorna dominerar helt klart hos mig. :) Härliga föremål och bilder Birgitta! Ha det gott! Kram Karin

  SvaraRadera
 9. Den snygga och nyondulerade Anja
  Håller med dig, någon ålders charm vet jag iget om..
  Hör av dig när det blir dags för Botan. Har jag tillgång till bil så kommer jag.

  Mamma Millan
  Visst är det fint med rosor, särskilt de levande.

  Carina
  Har försökt hitta ängeln men kanske inte letat tillräckligt långt bak.
  Skall fortsätta letandet.

  Monica
  De finns fler rosor än vad du kanske tror?
  Har inte flyttat på snart 30 år men det skulle nog behövas med tanke på prylar.

  Annie
  Jo textilier, om de inte är signerade och kommer från NK eller Josef Frank, är inte värderade till något. Båda bra och dåligt. Fynd kan man göra men vill man sälja arvegodset får man oftast inte många kronor.

  Karin
  När rosorna blommar får man hålla sig hemma även om man inte har så många. Trodde de skolle dofta mer än de gör.
  Du tipsade en gång om en kanadensisk ros, tvåfärgad om jag minns rätt. Namnet på den får du gärna maila mig.

  Kul att ni tittar in
  hälsar
  Birgitta

  PS! I kväll kommer veckans roligast program på TV. "Antikrundan".

  SvaraRadera