fredag 1 februari 2008

Februari – lite närmare VÅRENDe senaste åren har februari, här hos oss, varit den verkliga vintermånaden med kyla och snö. Känsliga växter som Rosmarin och Olivträd har fått flytta in i källaren eller till garaget. I ’vinter’ står de fortfarande kvar ute. Hittills har vi knappast haft något som ens kan kallas vinter.Många utav växterna börjar skjuta skott och trädpionen är en av dem.


Grenarnas röda knoppar lyser så fint och jag hoppas, hoppas att det inte blir någon vinter alls i år.


Den första Paeonia suffruticosa planterade jag 1999 och när den väl började blomma var det med stora tunga, rent förskräckligt rosalila blommor och den grävde jag snabbt upp och gav bort, till någon som tyckte den var fin. 2001 planterade jag Paeonia suffruticosa 'White Pearl', men den gav upp redan samma år, så det där med träd eller heter det kanske buskpioner, hade jag ingen tur med.
Pioner skall man kanske, precis som Julrosor, köpa när de blommar för att vara riktigt säker på vad man får, såvida man inte handlar från en mycket tillförlitlig plantskola. Men egentligen är det ju bara plantskolor som själva driver fram sina växter som vet vad som står i krukorna, vare sig det är julrosor, iris, hosta eller pioner. Ingen tror jag vill bli besviken när man gått och väntat i flera år, så plantskolorna har ett stort ansvar.

På Lisebergs Trädgårdsdagar, för ett par år sedan träffade jag på Björn och Herman Krupke och de fick mig att beställa en Paeonia suffruticosa ssp rockii. Den lilla roten planterades hösten 2004, så särskilt stor har busken inte hunnit bli. Det lär säkert dröja ytterligare flera år innan den visar några blommor

men den här vitblommande, namnlösa Paeonia suffruticosa har vi bara haft sedan 2005 och förra året blommade den för första gången. Den tycker jag om! Vita blommor är fint!

11 kommentarer:

 1. Håller med dig Birgitta om att en riktig buskpion är en syn för gudar! Själv har jag en åtta år gammal som har tre olika rosa nyanser. Varje nyans finns i en blomma åt gången - har faktiskt inte sett en likande någon annanstans.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. Visst är buskpioner jättefina liksom vita blommor....tänk att "vintern" har varit som den har varit. Här har vi heller knappt inte haft någon vinter men några skott eller annat har ännu inte kommit upp.

  ~Annie

  SvaraRadera
 3. Åh, vita pionblommar! Jag har inga men hoppas på en rookii (eller hur det nu stavas?) någon gång.

  SvaraRadera
 4. Jag tycker också jättemycket om trädpioner, och jag köpte en rockii (hoppas jag) för ett par år sedan. Den har givetvis inte blommat ännu, och jag bara hoppas att jag har fått rätt! Tänk om det blir en färgad som du skrev om - vad grymt besviken jag blir då! -Din vita är jättesöt!
  Hälsningar Katarina

  SvaraRadera
 5. Vilken vacker buskpion.. otroligt vacker än så länge har jag ingen själv men när jag ser så vackra blommor så kliar det i min villhatarm.. Här snöar det för fullt nu hoppas ni slipper det för dina pioners skull.. Ha det gott..Monica

  SvaraRadera
 6. Det är så låååång väntan på att pioner i synerhet ska blomma för första gången.
  Det gäller både örtartade och i buskform.
  Trädpionerna vi har köpt har aldrig blommat, men man får vara glad att dom överlevt.
  Vi köpte också en liten Rockii från Krupke det var 2004.
  Den är annu inte stor och kommer säkert att behöva många år på sig innan den blommar.
  Den vita du visar på bilden är jätte fin.
  Vilken lycka att få ha en sådan i sin trädgård.
  Vi sa väl att vi skulle på pionrunda i våra trädgårdar när det är dax...eller hur;)
  Ken

  SvaraRadera
 7. Vackra blommor har pionen. Jag köpte en liten för två år sedan, i fjol råkade jag bryta av grenen så jag undrar om jag får se den i år... Jag hoppas faktiskt att den kyliga vinden dämpar växternas framfart lite för tänk om det blir en köldknäpp i februari? Vad händer med alla knoppar då tro.. Ha det gott 8`)

  SvaraRadera
 8. ja, håller med vita blommor är undertbart vackra..så harmoniska på nåt vis.

  vilka vårkänslor man fick av alla vackra blommor på din blogg...bara längtar efter snö droppar...då ÄR det vår!!

  Hej för den delen , Mamma millan heter jag, surfar omkring blqand alla vackra bloggar!!

  SvaraRadera
 9. Pioner är så fina. Fick några när jag fyllde år förra året som jag hoppas har klarat vintern://Britt

  SvaraRadera
 10. Deta inlägg är väl verkligen en källa till glädje.
  "En trädgårs är ett slags självporträtt"
  tyvärr har jag ingen trädgård... så jagpassar på och njuter av din

  SvaraRadera
 11. Anja..
  den måste vara en syn för gudarna. Om den nu är 8 år, hur många utav dem har en blommat?

  Annie
  Hoppas vintern inte kommer i mars istället. Önskar just nu bara vår och värme, men det sägs att solen skall lysa här på västkusten i morgon.

  Marina
  Har du provat att så. Det tar nog lång tid men är säkert värd att vänta på.

  Katarina
  En sådan ful sak hoppas jag verkligen du inte får. Rockii, den är fin den, det tycker jag också, men här växer den ganska sakta. Det kan ju vara så att den står och stampar några år innan den sätter fart.

  Monica
  Visst fick vi snö, men inge direkta minusgrader så det gick bra.

  Ken
  Jo visst sa vi det;)
  En vacker dag utan regn hoppas jag.

  Lotta
  Så har jag också gjort, brutit av en gren alltså, men den kom igen.
  Egentligen bör växternas framfart kanske dämpas för vinter kan det ju fortfarande bli, men så länge vi har det väder vi har kan man ju tro att det är VÅREN.

  mamma millan
  Vad roligt att träffa på en ny bekantskap. Tittar in till dig inom de närmaste dagarna.

  Britt
  Örtartade pioner klarar säkert vintern. Här har jag haft problem med buskpioner men det har varit vintrar med sträng kyla.

  Marlene
  Du är alltid välkommen. Kul att du vill titta in.

  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera