måndag 11 februari 2008

Växtpratarträffhar jag varit på ikväll och hem kom jag med en dubbel vintergäck som jag är mycket glad i. Det är Kerstin som är så gullig och har med till oss alla. Även ett häfte om Cyclamen av Ole Sønderhousen fick jag med och det läste jag tills ögonen föll igen.
Har en Cyclamen, som blommar nu och som när det gäller namnet spökat länge för mig. Den började blomma redan i höstas och fortfarande kommer nya knoppar. Har länge trott att det är en Cyclamen purpurascens men det är det inte utan en Cyclamen coum som ofta börjar blomma redan i november.

Väl hemkommen var jag bara tvungen att leta upp plantan och plocka in ett par blommor, för att få känna om den har någon doft och en svag men mycket god, frisk doft finns allt där. ( Nu på morgonen var köket fyllt utav cyklamendoft.. mmm)Cyclamen purpurascens skall ha en mycket fin doft, vad det nu innebär? Har aldrig luktat på den men det skall jag göra till sommaren om det blir några blommor i år.
Plantan jag har kommer från Österrikes bergstrakter. Hittade den under en ’kissepaus’ för några år sedan. Den börjar blomma redan i juli. Tack vare Martha började jag leta igenom mina gamla foton och detta tror jag är Cyclamen purpurascens. Dessa foton är från juli 2006.

7 kommentarer:

 1. Så roligt det låter med växtpratarträff. Jag har inte så många intresserade i min närhet men jag ser fram mot en bloggträff jag ska på om et par månader.

  SvaraRadera
 2. Oj så kul det låter med växtpratarträff.. dubbel vintergäck låter ju jätteläckert. Vilka vackra foton du har på cyklamen.. jag köpte en knöl i höstas som jag planterade men inte ser jag något liv.. hoppas hoppas.. för de du visar är ju så vackra.. Ha det gott..Monica

  SvaraRadera
 3. Vad många julrosor du har i din trädgård. Dubbla vintergäck - vad avundsjuk jag blir.
  Fina bilder.
  Annika
  Naturliga Ting

  SvaraRadera
 4. Avensjuk jag blir så avensjuk...du vet väl hur låten går ;7
  Vi ska på STA-träff den 24 februari, vi får väl hoppas att vi får med oss något hem, om inte annat ett glatt humör.
  Att ni kvinnor måste göra två saker samtidigt, räcker det inte med att ha en "kissepaus" måste ni titta er runt på samma gång ;)
  MVH Ken

  SvaraRadera
 5. Vad roligt det låter med växtpratarträff...och dubbla vintergäck...vet inte om jag sett...fint låter det iallafall...

  Kram Annie

  SvaraRadera
 6. Så kul med växtbytar träff! Var det kanske vårens första? :) Läckra cyklamen. Det är ytterligare en växt som jag gärna vill ha i trädgården...den listan börjar bli rätt lång nu. :) Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Marina
  Jo, det är roligt att träffa likasinnade och få hänge sig åt sitt intresse. Kolla runt det finns säkert en trädgårdsförening där du bor.

  Monica.
  Hoppas din cyclamen kommer. Den kanske bara vilar sig lite;)
  Att träffas och prata trädgård är väldigt roligt tycker jag. Vi kanske skall ordna en liten träff under försomaren, innan semestrarna tar fart?

  Annika
  Kul att du tittade in. Har försökt titta in hos dig men lyckas inte, Vet inte vad det beror på.
  Ni som ev läser detta kan ju försöka för det är helt säkert en rolig sida: www.naturligating.se
  Har en del julrosfröer kvar. Hör av dig om du vill prova att så.

  Ken
  Man skall inte vara 'avensjuk' det vet du väl. Säger jag som längtar efter visa grönvita pioner som jag sett att ni har.
  Har en del små fröplantor av cyclamen, så tittar ni förbi kan vi alltid gräva. Någon tjäle finns ju inte.
  Har du inte vid det här laget, sonen har ju tagit körkort, lärt dig att kvinnor KAN ALLT ;) :).

  Annie
  Jo, att träffas och prata hobby är numera en viktig bit i livet. Mycket roligt.

  Karin
  Jo för mig var det den första. Sist hoppade jag på kryckor och hade svårt med trappor. Nästa gång är om en månad och då skall vi träffas och stickla ljung. Det har jag aldrig provat på tidigare.
  Skall du vara i Stockholm hela sommaren eller skall vi försöka få istånd en ny växtbytarträff under försommaren?

  Hälsningar till er alla
  Birgitta

  SvaraRadera