söndag 10 februari 2008

Blåsippa, Utmärkelse och mer om mina fröer…



Den ungerska blåsippan börjar slå ut. Men någon rackare är och gnager av stjälkarna. Kan det vara små sniglar som redan är i farten?
Den avgnagda står på köksbänken och nu i februari kan man allt hålla med Ragnar Jändel när han skriver, Blåsippan är som ett barn som kommit förtidigt till festen.




Vill TACKA både Annie på Annalunda och Merja på Solstickans Trädgårdsblogg för utmärkelsen. Verkligen roligt att ni har lust och tid att titta in. Era kommentarer är egentligen utmärkelse nog.


Det där med Blogg är mycket roligare än TV. Tycker i alla fall jag.
Jag skickar tillbaks utmärkelsen till er och skickar den vidare till alla andra trevliga och roliga bloggar jag läser.


Anjas Hill
Annalunda
Lottas Trädgårdsblogg
Marinas Trädgård
Moas Gård

Solstickans Trädgårdsblogg
Trädgårdsdraken

Trädgårdsdrömmar

Ute och Inne

Lite fakta om vad det blir om fröna gror.


Sorbus chamaemespilus heter på svenska dvärgoxel. Den blir bara ca 3m hög. Bladen är skarpt tandade, läderartade, enkla och 8 cm långa. På ovansidan mörkt gröna och undertill gulgröna. De nya skotten är håriga och blommorna är rosa. Den får röda frukter.


Carmencitarönn, Sorbus commixta 'Carmencita' E, liksom tidigare nämnda rosafruktiga "kusinen" 'Rosmari' E har fått namnen efter Taubes omsjungna kvinnor.
Carmencita' är en småvuxen, kompakt rönn på 2-4 m, lämplig för den lilla trädgården. Den har mörkt vinröda, kloliknande, dekorativa vinterknoppar. Rostbruna, kraftiga höstfärger och små, glänsande lackröda bär i klasar. Zon 3. ( från Odla.nu)


Ullungarönnen, Sorbus 'Dodong' som numera finns till salu i plantskolorna och den mer sällsynta sorten 'Ullung-do' kommer ur frö som Tor Nitzelius insamlade 1976 på den Sydkoreanska ön Ullung-do öster om Sydkorea.
'Dodong' är ett av de värdefullaste träden som introducerats i Sverige på senare år. Starkvuxna prydnadsrönnar med kraftiga grenar. Blir upp till 10 m höga och med grova, kraftfulla årsskott och stora, glänsande röda vinterknoppar. De har stora, ljusgröna blad med häftig aprikosorange/orangeröd höstfärg! Stora klasar med päronformade orangeröda bär. Zon 4. ( från Odla.nu). Den måste helt klart smygas in bland träden i skogen bredvid ??


Cyclamen libanoticum, kommer från Libanon precis som namnet berättar. Inte härdig här hos oss så den får man ha i kruka. Lär få mörkgröna blad med vit fläck och gulgröna stänk på ovansidan. Blommorna skall bli ganska stora, doftande och vita – rosa med mörkare stänk runt mynningen. Blommar senvinter till tidig vår, i uppvärmt växthus. Hur skall man få den att gro? Vill den också ha mörker och kyla? Tycker inte det låter så.

Cyclamen hederifolium, höstcyklamen, är i alla fall härdig hos oss. Den tänker jag så och sedan bara ställa ut krukan.

Lilium martagon tänker jag också bara så och ställa ut. Har sått krolliljor tidigare. De tar lite tid på sig men lökar från den första sådden jag gjorde har haft några som blommat. Tiden går fort, alldeles för fort.

Daphne laureola, lagertibast, är vintergrön, tål kraftig skugga och blir ca 1,5m hög. Blommorna som är små och gröna doftar på natten. Det blir att nattsudda när den blommar, om fröna gror.


Daphne tangutica är också vintergrön och kommer från Kina. Den får väldoftande vitfläckigt rosalila blommor på våren. Har ett buskigt växtsätt och blir ca 1m hög.

5 kommentarer:

  1. Åh, tack så mycket för utmärkelsen! Sånt värmer kan jag säga.

    SvaraRadera
  2. Tack snälla för utmärkelsen! Du får den genast tillbaka utav mig. Så söt den är blåsippan men tråkigt att det finns någon i trädgården som också gillar den. :( Spännande fröer!

    Ha en fin vecka! Kram Karin

    SvaraRadera
  3. Tack för utmärkelsen.
    Mvh Ken & Carina

    SvaraRadera
  4. Tack för utmärkelsen:)!
    Har hört nånstans att frön från Kroll liljan kan ta 5-7 år innan den blommar!? Att så fjäll från löken skulle gå fortare...

    SvaraRadera
  5. Tack för utmärkelsen! Jag känner mig förstås väldig hedrad!

    Härliga sådder du har! C. hederifolium sådde jag för tre år sedan och jag fick den första blomman i höstas. Bladverket är ju så fint att blomningen blir "bara" till en bonus. L. martagon sådde jag förra året och den visade sitt första blad i höstas och ser ut att komma fint. Få se när en kan få njuta av själva blomningen? Daphne tillhör också mina favvon - de minsta av dem!

    Vill också passa på att ge utmärkelsen tillbaka till din mycket inspirerande trädgårdsblogg. Det är alldeles underbart att du håller på med detta! Och jag håller med om att det är roligare att blogga än att glo på tv!

    mvh, Anja

    SvaraRadera