fredag 4 januari 2008

Trädgårdsbesök


är bland det roligaste jag vet.I våras, i slutet av april, närmare bestämt den 23 gjorde vi ett besök i en trädgård jag länge önskat se och där träffade vi ett äldre entusiastiskt par med en härlig trädgård.
Att kalla dem galantofiler är inte alls fel.
http://www.kulturvast.se/kulturvast_templates/Kultur_ArticlePage.aspx?id=346Tyvärr krånglade min kamera så jag har inga, nästan inga bilder därifrån.En del lökväxter som t.ex snödroppar hade blommat över men Corydalis malkensis, en nunneört med vita blommor, klädde in stora delar av trädgården.Nu drömmer jag att den skall trivas hos oss också trots att vi inte har torv utan lerjord. Fast, jag har allt gett den lite annat än lera att växa i.

Enligt Ingvar Svanberg i Gökblomster, Ryssgubbe och Vandrande Jude har den fått sitt namn för att den odlades vid klostren.

Den gulblommande nunneörten, det finns säkert flera olika, är jag inte glad i pga blomfärgen, men vita och blå, de är fina de, :) tycker jag.


Med hem hade jag snödroppar som jag är så glad i och som jag nu väntar få se i blom. Har bara lite svårt att tåla mig.


Galanthus 'Cordelia'

Galanthus ikariae latifolia

Galanthus 'Magnet'

Galanthus 'Neill Fraser'

Galanthus 'Primera', som jag inte lyckats hitta information om.


Blommar de så skall jag visa er hur fina de är.

8 kommentarer:

 1. Det var ingen dålig samling du fick med dig hem!!! Jag har enkla.... och någon dubbel :o)!
  Linda

  SvaraRadera
 2. Det går inte att miste om att du är en riktig galanthusfreak!
  Ang. de där fröerna du kommenterade i min blog, så visst, de är svåra att få överleva över ett helt år när de är så där förtvivlat små och aldrig får torka ut eller stå i väta. Men å andra sidan är varje planta som blir till en blombar variant värd mycket (alltså affektionsvärdet).Dessutom kommer det mesta vara av sådana sorter att de är nästan omöjliga att skaffa på annat sätt. Äntligen har första leveransen anlänt!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Den vita nunneörten är så vacker.. men än har jag ingen... köpte en förr förra våren men den kom aldrig upp.. Jo jag får köpa ny för jag vill allt ha en .. Snödroppar är ju vårens drottningar.. tycker jag.. de dubbla helt underbara.. lite besvärliga att fota bara..fick ligga i grusen förra våren när det var fotodags.. Älskar också dessa små Ha det gott.. MOnica

  SvaraRadera
 4. Det måste ha varit en härlig trädgård att besöka! Och vad härliga Galanthus du fick med dig hem. Jag längtar också efter att de ska blomma - så att du kan visa bilder här och glädja oss andra. :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 5. Vilken sammling du fick med dig hem, förstår att du längtar!
  Ha en skön helg!
  Kram C

  SvaraRadera
 6. En jääte bra ide om en trädgårdstitt i sommar hos varandra. Vi ska nog ha en del trädgårdsvisningar i sommar så vi kan berätta datum när vi vet.
  MVH Ken

  SvaraRadera
 7. C.malkensis ser helt bedårande ut som undervegetation.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 8. Håller med dig Birgitta.
  Vi tar det någon helg så vi kan titta och fika mm i lugn och ro, det brukar bli mycket folk på visningarna så det var ingen dålig ide.
  MVH Ken

  SvaraRadera