torsdag 3 januari 2008

Nivalis betyder upp ur snön ----


och upp ur snön kommer de verkligen, om det finns någon. Det ser ibland ut som om de kan smälta hål i isen. Det kan de nog för även snödroppens blomma lär vara varmare än den omgivade luften.Har sett de första snödropparna, inte utslagna men väl några vita små knoppar.
Legenden påstår att den växte upp ur Eva tårar när hon jagades ut ur paradiset.
Karin Berglund berättar i sin bok, Längtans Blommor, att ängeln som jagade Adam och Eva ur Paradiset, som tröst och för att ge dem lite hopp om vår, förvandlade snöflingorna till snödroppar.
Hopp om en ny vår känner jag verkligen när jag ser snödropparna blomma. Helst skall de vara så många att de målar den bruna mörka jorden alldeles vit. Har man många kan man också utan att det syns plocka en stor bukett och sätta på köksbordet. Det är först när snödroppen kommer nära som man känner hur gott den luktar.


Heyrick Greatorex, har odlat fram en hel massa fina dubbla snödroppar. Det gjorde han under 1930 – 1950- talet. Många utav dem har namn från Shakespears pjäser. Det finns Galanthus ’Desdemona’, ’Ophelia’, ’Dionysus’ och många, många fler.
Har minne av att jag läst att det var en mycket excentrisk man som bodde i en husvagn och bara ägnade sig åt snödroppar, men mitt komihåg kan vara fel…

Här hos oss i Sverige är det ofta svårt att få tag på udda snödroppar men det går att skicka efter från t.ex

http://www.broadleighbulbs.co.uk/

http://www.pottertons.co.uk/pott/index.php

4 kommentarer:

 1. Så roligt att få lära sig mer om snödroppar! Alltid kul att höra vad namn betyder och historier bakom blommorna. Snödroppar är riktigt söta tycker jag. Jag har dock inte sett om de är påväg här ännu. Fina bilder! Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Det är så fint att få någon annans beskrivning på en blomma som man själv inte riktigt lyckats att få upp ögonen för. Trots att just snödroppen besjungs så mycket som vårens budbärare har det i alla fall inte sagt "klick" i mötet mellan mig och dem. Visst har jag också, men springer förbi dem när snöadonisen skall kollas.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Ja, Birgitta! Adonis amurensis är snöadonis. Snödropparna du visar är helt klart vackrare än den gula snöadonisen, men du vet kanske hur det är med kärlek...? Snöadonisens gula färg genom frusen snö är en slags kontrast som jag gillar.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 4. Suck... så vackert... känns ändå långt kvar innan mina droppar blommar..
  Linda

  SvaraRadera