söndag 13 januari 2008

Mera om krukplanteringar…slår ett slag för Lewisian


I går när jag tog en titt i trädgården fick jag se att Lewisian hade stora nästan utslagna knoppar, nu i januari. För mig är det helt nytt men den kanske brukar göra så, blomma mitt i vintern, när det är en mild sådan.


För några år sedan hade jag inte trott att jag någonsin skulle odla eller tycka om just Lewisia. Den, Tagetes och Petunia var då verkligen inga favoriter. Men man kan ändra sig och det gjorde jag för 3-4 år sedan när det gäller Lewisia men Tagetes och Petunia, ja dit har jag inte kommit ännu men vem vet….Fick små frösådda plantor av Lewisia 'Little Plum' och Lewisia 'Rainbow' och dessa planterade jag tillsammans med sten och grus i stora krukor som står ute hela vintern, täcker inte över dem men lyfter in dem under simsen för att ge dem lite regnskydd.
Har ännu inte planterat om dem, men de gödslas med flytande blå korn. Blommar gör de ganska länge, ja nästan hela sommaren ( och delar av vintern också verkar det som ) men bladrosetterna är fina även utan blommor.

Lewisian som blommar nu är fröplantor som jag tagit vara på och planterat i en stor zinkbalja. Där verkar de stortrivas.
Att det kunde vara så enkelt och lättskött trodde jag inte.

6 kommentarer:

 1. Lewisian är så söt! Tänk att den har knoppar redan nu - blir det kallt gissar jag att du täcker över den? Visst är det den som vill ha torr om fötterna - precis som jag :) Tittade på frö i fjol men kom aldrig längre, det var lång väntetid mellan sådd och blomma men springer jag över en planta i vår så passar den säkert bra i mitt lilla stenparti. Visst var det härligt ute på f.m i dag? Utan att bli blöt... Ha en god kväll 8`)

  SvaraRadera
 2. Så fin Lewisiaplantering! Visst är det kul, när man ändrar sig ang vilka växter man gillar. Jag har också tyckt att de är lite "vulgo", men inte numera. Nu tycker jag väldigt mycket om dem!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Tycker också att Lewisian är fin nuförtiden, det är väl väldigt konstigt det där med vad man inte tycker om ena stunden, och helt plötsligt är helt betagen av.
  Fast det är väl därför just trädgård är så roligt det finns ju hur mycket som helst att börja tycka om.

  MVH Ken

  SvaraRadera
 4. Men åh så söt den är! Jättefina bilder också. :) Jag har en endast en liten lewisa men det beror mest på att jag antagit att jag inte har rätt odlingsbetingelser. En lite krukodling borde även jag kunna få till. Haha, tagetes och petunia. Nej har jag alltid sagt men fylld petunia i rosa och Tagetes 'Vanilla' är faktiskt inte dumt.

  Kika gärna in hos mig för du har en liten utmärkelse att hämta. :)
  Kram Karin

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. http://brittstradgard.blogspot.com/16 januari 2008 21:49

  Lewisian är en blomma som jag har funderat på sedan jag såg ett trädgårdsprogaram från Danmark. Det är kanske dax i år.//Britt

  SvaraRadera