onsdag 30 januari 2008

Levande eller döda ….

allihop är de vackra, var och en på sitt sätt, tycker jag.Den vitblommande tibasten, Daphne mezereum album, har jag bara haft några år och det är första gången den blommar. Kände ingen doft idag men det kanske var för kallt eller så luktar den inte lika gott som den med rosalila blommor. De vita blommorona skulle nog vara fina mot en, eller tillsammans med en mörkt grön häck eller buske. Skall kanske ta och flytta den så den får en bakgrund. Något att fundera på!

Klätterhortensians bruna blomställningar börjar ramla av men många sitter kvar trots regn och storm. När de är lite fuktiga, kommer den fina bruna färgen fram

och det gäller även Iris sibirica 'White Swirl'. Inga vita virvlar utan bruna, lite stela frökapslar.

Till sist en liten söt sak som i år kommer med riktigt många knoppar. Cyclamen coum.

6 kommentarer:

 1. Tänk att det är sådan stor skilnad på inlandet och kusten.
  Var ute i trädgården i dag, här händer det ingenting :(
  Den vanliga Tibasten har vi den är jättefin när debn kommer tidigt på våren, har fullt med tulpaner runt om kring den som blommar ton i ton,väldigt dekorativt.
  Den vita ska jag nog köpa, ser jätte fin ut.
  Jag och Carina har hittat en sida med fina pioner, så där beställde vi lite ifrån för att lätta upp stämningen lite.
  Du kan se dom på vår blogg.
  Ha ett trevligt veckoslut.
  Ken

  SvaraRadera
 2. Visst kan förkapslar, som hos irisen tex., vara underbart vackra! Bollar na på en klematis är fna. I morognbitti ska jag posta kuvertet till dig.

  SvaraRadera
 3. Oj vad mycket det var att läsa här hos dig :) Så gulligt med den lilla cyklamen - när min lund är klar, skall jag ha cyklamen där... drömmer... Otur med din Adionis (svaning?), det finns ju både sniglar och skalbaggar redan nu... Vit Tibas - visst är den sällsynt? Har letat i butiker men ej hittat den. Jag har den vanliga rosa Tiabsten och det skulle inte förvåna mig om den blommar - får titta efter i morgon, det var ordentliga knoppar i helgen. Undra om den vita är lätt att fröså som den rosa? Tror det är de gröna bären som är lättas att få att gro. Hos mig ploppar det upp nya små plantor varje år. Men nu får du hålla i hatten och blommorna - ny storm på G... Ha det gott 8`)

  SvaraRadera
 4. ...här blommar ingenting ute...så jag får köpa lite blomster att ha inne och trösta mig med... Dina bilder är mycket mycket fina!

  Kram Annie

  SvaraRadera
 5. Ken
  Vet att Linda Lunda köpt pioner från Danmark. Kan dina komma från samma ställe?
  Såg inköpen på er blogg, i pionernas tid får ni besök.

  Marina
  Naturen är en fantastisk designer. Fröerna väntar på dig.

  Lotta
  Har du sett Anna Pavords bok Plant Partners? Kan ha berättat om den tidigare. I den finns många härliga kombinationer, även med cyklamen.
  Den vita tibasten har jag hittat på en sta - växtmarknad, vet inte om du brukar besöka sådana, men där kan man annars hitta mycket roligt. Vill du prova att så kan du få några fröer när de mognat.

  Annie
  Om jag minns rätt så bor du i Småland någonstans. Vad har du för zon där?
  Kul att du tycker om mina bilder. Att fota är roligt men jag borde lära mig kameran lite mer, tyvärr är manualen inte direkt upphetsande att läsa. Ett av studieförbunden här har nu i vår kurser i digital fotografering och jag hade tänkt...men väntade för länge. Till hösten kanske?

  Hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. Det är härligt att få lite rapperter om trädgårdslivet hos dig och se det på dina underbara bilder.Här har snön lagt sig som ett täcke över hela landskapet!Men det har ju oxå sin tjusning...vi får vänta lite längre bara!
  Ha det gott/ Merja

  SvaraRadera