fredag 18 januari 2008

Upp ur jorden kommer de…


den ena efter den andra. Korten tog jag igår, då jag gick en ’se hur långt julrosorna har kommit’ runda.

Helleborus thibethanus har inte visat sig alls och Helleborus viridis har precis tittat fram. Alla de andra har kommit betydligt längre. Längst har Helleborus orientalis kommit. Den första blomman har slagit ut. Kommer det inte snö nu får jag nog se en blomning jag inte upplevt tidigare för den har otroligt många knoppar.

Helleborus niger har också ganska många knoppar men de ser inte så fina ut. Lite svarta fläckar här och var. Svartfläckssjukan angriper den mer än hybriderna tycker jag.


Klockjulrosens blekgröna blomställning lyser upp de mörkgröna bladen. När blommorna slår ut ser det ut som om de målat läpparna för kanten på bladen blir alldeles röd.

Min Wester Flisk kommer inte med några blommor i år, men den har härligt vintergröna blad med röda nerver och skaft.
Helleborus multifidus ssp herzegovina kommer också med riktigt många knoppar och de lyser gula mot den mörka jorden.
Helleborus x ericsmithii, Helleborus x ericsmithii HCG'Silvermoon' och Helleborus x nigercors HCG 'Green Corsican', alla 3 är korsningar där Helleborus argutifolius ingår, har stora tjocka knoppar.


Helleborus 'Pacific Frost' köpte jag frö till från Chiltern Seeds för ett par år sedan och detta är en av plantorna från den frösådden. Har inte fått en enda med de marmorerade blad som den egentligen skall ha. Men den är ändå fin, bladen är läckra och den kommer redan med knopp. Den får väl ha en plats här i livet den också.
Helleborus purpurascens som vissnar ner helt på eftersommaren har också kommit tillbaka med sina lite daggiga gråvioletta blommor.

Roligast av allt tycker jag är att julrosor jag haft i 3-4 år och som ännu inte visat sina blommor kommer med stora knoppar. Kanske kan de blomma i vår, hoppas, hoppas…

10 kommentarer:

 1. Åhh så underbart! Vad långt dina julrosor har kommit. Här kan jag bara ana knopparna. Kul också med dem som ska blomma för första gången i år. Ser fram emot fler bilder vad det lider. Ha en fin helg! Kram Karin

  SvaraRadera
 2. Underbara julrosor och vilken fart dom har. Måste ut i stormen och titta till mina. Klockjulrosen har ju varot på gång länge nu och min Wester Flisk kommer faktiskt att blomma i år har jag sett. Du har en utmärkelse att hämta hos mig!

  SvaraRadera
 3. Så många julrosor du visar upp! Och jag som inte har en enda, men det får vi ända på! Jag har faktiskt sått en själv i år, vi får se om den gror senare i vår.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Åhh..vilka mysiga bilder,du måste ha en massa olika fina sorter.
  Vi har köpt en del Julrosor men den tenderar att alldrig bli som den visar på bilden...men men jag säger som du, det finns alltid en plats för den med.
  Förra året tog vi upp massa fröplantor som växte under plantorna, ska bli spånnande och se om dom kanske blir som dom skulle varit.
  Mvh Ken

  SvaraRadera
 5. Vilka hääärliga julrosbilder! Så många sorter du har! Tänk att snart står de i full blom, dock för mig hemma hos dig.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 6. Oj vad knoppar! Det måste vara julrosens år i år.. :) Jag fick klicka upp fotot och riktigt njuta av alla knoppar! Lova att du visar mer bilder från dem alla. Önskar att mina frön var stora plantor med knoppar... Ha det gott 8`)

  SvaraRadera
 7. Vilken underbart härlig lyx du har att njuta av Birgitta!!!
  Linda

  SvaraRadera
 8. Härligt många julrosor du har.Spännande med den nya och det är nåt visst att gå och vänta...
  Hade en julros själv men den klarade bara ett år.
  Var trivs dom bäst att stå?Har planterat ut små plantor på olika ställen.
  Du vet väl om att dom är otroliga att fröa av sej.
  Vilket är jätte bra!!!Så att man får fler.
  Ha det gott/Merja

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Karin
  Troligen har jag fått vänta så länge bara för jag inte varit uppmärksam med vattningen det först halvåret efter planteringen.
  Visst skall det komma fler bilder.

  Marina
  Tack för utmärkelsen jag fått från dig. Det är alltid väldigt roligt när man får kontakt med människor med samma intresse. Kan du inte ta ett kort på din Wester Flisk så vi får se hur den ser ut med knopp och blom. Själv har jag aldrig sett den blomma. Min första dog innan de kom så långt.

  Veronica
  Roligt att träffa en ny trädgårdsintresserad här på bloggen.
  Välkommen tillbaka. Jag skall ta och titta in till dig också lite senare.

  Piondröm

  Håller med dig. Har några som jag köpt som Red Lady och Joy och ingen av dem blev som lovat. Så är det ju med frösådda julrosor, man vet aldrig vad men får. De skall köpas i full blom.
  Hoppas ni fått lite roliga korsningar bland fröplantorna...

  Anja
  Jo julrosor är en verklig favorit. Första gången jag hörde Carina från Ulriksdal på Kivik prata om julrosor var jag fast.

  Lotta
  Vi kanske skall utropa 2008 till julrosens år, eller till 2008 års vårperennn.
  Visst vore det härligt att få komma till en plantskola som har massor med julrosor i full blom.

  Linda
  Det är ingen lyx.. det är livsnödvändigt, en av livets små pärlor..

  Merja
  Roligt att du hittat hit. Gör ett besök hos dig också om en stund, men först en skogsprom. eftersom det inte regnar idag.
  Sätt inte dina julrosor för torrt. De vill ha väldränerat, inget stående vatten på vintern, men utan vatten på sommaren sätter de dåligt med knoppar.

  Fortsatt trevlig helg på er alla
  hälsar
  Birgitta

  SvaraRadera