tisdag 8 januari 2008

Det har börjat gro…

Idag har jag linkat runt, ja linkat för inte blir det några större skutt fast gipset är borta, och tittat på sådderna från förra och förrförra året. Hepatica japonica har börjat gro. Den sådde jag 2006, på sommaren, köpte färska fröer från Ashwood Nurseries i England. Förra våren grodde ett frö och nu kan jag se att de andra börjar gro de också. Tydligen tar H. japonica längre tid på sig än H. nobilis och H.pubescens för de grodde redan första året.
Undrar nu hur lång tid det kommer att ta från grodd till blommande planta? I Nyttans Växter av Kerstin Ljungqvist står det att det tar mellan 10-15 år innan blåsippsplantan blir stor nog att orka blomma. Om det gäller vilt i naturen eller odlat vet jag inte, men jag hoppas det går fortare med trädgårdsodlade, för inte tusan har jag lust att vänta i 10 år. Då hade det varit bättre att köpa färdiga plantor.


De som grodde i våras ser nu ut så här…


Hoppas de är stora nog att planteras ut, när våren kommer.


'Den har duniga svepblad och bladskaft.' och ’Den står där likt ett barn, som kommit för tidigt till festen, lycklig, lite skygg och tafatt.’
Ur Blommor av Ragnar Jändel

7 kommentarer:

 1. Tålamod och väntan är det vi trädgårdstokar får lära oss och visst sägs det att tiden står stilla när vi påtar i vår täppa :) Blir lite full i skratt för när jag sådde fröna av Julrosorna som jag fick av dig, frågade dottern när de blommar - "kanske om 2 år" svarade jag - varpå hon frågade: kan du vänta så länge? Men det kan väl vara värt att vänta länge om det skall bli något vackert? Som sagt - tålamod... 8`)

  SvaraRadera
 2. Vilket underbart citat du har i slutet. Tyckte det var så vackert. Din blogg tillhör verkligen favoriterna.
  Fotot på den ludna blåsippeflickan är underbart. Hoppas du får massvis med plantor och att de inte tar fullt så lång tid på sig att blomma ....

  Hoppidihopp... dunk ... dunk...dunk... är nu blott ett minne långt bort...

  Linda

  SvaraRadera
 3. Hej Birgitta!

  Själv har jag inga efrarenheter av Hepatica-sådder, men kan du inte ställa frågan på AoT forum? Kanske finns det kvar där någon som kan?

  Har svarat på din Soldanellafråga på min blog.
  Ja, blåsippan är även min favvo, men jag skaffar nog plantor i s f sådder - har så det räcker änsdå!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 4. Då är det ju inte konstigt att även köpta plantor tar lång tid på sig.
  Jag tycker att det inte händer mycket på Hepatica plantorna som vi har haft i flera år, visst det blir en och annan blomma men dom stora ruggar verkar vänta på sig.
  Som den lilla blåsippan har vi väl alla känt oss ibland.
  MVH Ken

  SvaraRadera
 5. Lotta
  Visst bör man ha tålamod men om jag lider brist på något så är det just det.
  Vanlig julros, H. niger har här hos mig blommat andra året efter den grott men inte H. hybridus. 3-4 år får du nog räkna med att det tar från grodd till blomma.Även du får bereda dig på att vänta.

  Linda
  Du är gullig du. Hur har du det med tålamodet?

  Anja
  Har läst någonstans att Hepatica japonica fröer tar längre tid på sig innan de gror. Men var kommer jag inte ihåg.
  Soldanellorna har jag planterat i surjord, men till våren eller hösten skall jag flytta några små till ett soligare läge.Tack för det förslaget.

  Ken
  Nästan alla mina köpta plantor har blommat första året. Inga mängder med blommor men i alla fall så man får se hur de ser ut. Stora ruggar har jag nästan bara utav H. transsilvanica.

  Hälsningar till er alla
  Birgitta

  SvaraRadera
 6. 10-15 år låter som en väldigt lång väntan. Hoppas verkligen det går fortare än så. Min kollega hittade en blommande aurikel i vår övertäckta övervintringsbädd. Den såddes i våras tror jag. Så söt!

  SvaraRadera
 7. Marina
  Är aurikeln i blom nu mitt i vintern?
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera