fredag 28 december 2007

Rosmarin – Minnets och Vänskapens blomma,

med doft av barrskog och blad som nästan alltid är daggigt blågrå.

Här står de fortfarande kvar ute tillsammans med olivträdet och det gjorde de vid den här tiden förra året också. Först i slutet utav januari när den riktiga kylan kom fick de flytta in i garagets mörker och där tillbringa 6 – 8 veckor och det gick bra. Så bra att de blommade för första gången.



Kan man få en Rosmarin att överleva vintern lär man vara den som bestämmer i huset, i alla fall om man är kvinna. Vad som gäller för en man vet jag inte.








Så här skriver Harriet Hjort i boken Blomstervandringar:

’En brud skall ta med en kvist rosmarin till sitt nya hem och se till att den frodas, så att döttrarna en gång kan föra med sig kvistar utav moderns rosmarin till sina nya hem. Så får den vandra genom generationerna. En liten baktanke fanns i den seden; rosmarin ansågs ge kvinnan makt att styra i sitt hus.’

Så se till att rosmarinen överlever :) :)

4 kommentarer:

  1. Hejsan Birgitta!
    Det där med att överleva en rosmarin vet jag inte om jag törs pröva=)
    Man lär sig alltid något nytt här i bloggvärlden, har inte förens nu hittat till din hemsida.
    Vilken fullpoängare!
    Du måste vara riktigt intreserad och kunnig på Helleborus.
    MVH Ken

    SvaraRadera
  2. Så mysiga bilder du visar.. jo min rosmarin står frodig och grön på trappen fortfarande, nu vet jag ju hur jag ska göra.. ta in den i garaget.. när det värsta vädret kommer. Jag har inte velat ta bort den för den och timjan som är planterad i samma är jättefina fortfarande.. Tack för tipset nu vet jag hur jag ska göra när kylan kommer =) Ha det gott MOnica

    SvaraRadera
  3. Aha - det är så det är... ;) Min står kvar ute i örtagården i år och då får den stå kvar tills kylan kommer - får sätta upp en lapp på dörren att om under 0 så skall Rosmarinen tas in i garaget :) Timjan klarar sig bra även om det blir kallt och vinter. Tack för bra råd :) Ha en bra helg 8`)

    SvaraRadera
  4. Well, som vi säger på finska -det kanske ligger nåt i det? ;-D
    Fast bäst tycker jag om jämställdhet - bara alla är överens med mig ;DD!

    mvh, Anja

    SvaraRadera