torsdag 6 december 2007

Himmelsk Doft – Luktvioler

Viola odorata, för många ett förbaskat ogräs. De tar sig plats på andra växters bekostnad, revar sig och frösår sig helt hejdlöst. Men doften, tror inte att det finns något annat i trädgården som luktar så, den är ett MÅSTE.
Tidigt i våras var det ett reportage om just Luktvioler i Gardens Illustrated. C.W.Groves & Son, http://www.grovesnurseries.co.uk, visade bilder och berättade om sina violer. Dagen efter tidningen kommit i lådan beställde jag några plantor och det tog bara några dagar innan paketet stod på köksbordet.
Viola odorata 'Orchid Pink' ochViola odorata 'St Helena'
Doften som strömmade ut när jag öppnade det, gick inte att ta fel på. Det luktade violpastiller, sådana som man förr kunde köpa i kiosken, ja det kanske man fortfarande kan göra. En doft som känns ända från lilltån och till huvudet, ja öronen, för de har en tendens att krulla sig.Så här skriver Karin Berglund om violens doft.’Dra till exempel in den lätta doften från luktviol. Mmm, himmelskt säger man och vill genast ha mer. Men vad nu – den här gången doftar den inte alls. Sanningen är att violens diskreta doft är så stark att näsan bara tål en sniff i taget. Sedan måste den vila innan den åter kan känna violens andedräkt’Viola odorata 'Candy'Viola sororia 'Freckles', doftlös, sprider sig mycket, men är otroligt söt både i kruka och rabatt.
Blekt färgade blommor doftar mest enligt undersökningar som gjorts. Gula violer doftar mer än blå även om de är av samma sort.

Krukplantering – passa med vatten måste man göra men man behöver inte ligga på mage på marken för att känna väldoften.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar