tisdag 18 december 2007

Sillen får vänta tills i morgon,

den ligger bra där den ligger i kylskåpet.

I år tar allt julstök 10 gånger så lång tid som vanligt så det kanske är därför det är så lätt att drömma om våren istället för att planera för julen
.

För första gången sedan jag bröt benet har jag vågat ta med kameran ut.
Har ju redan önskat God Jul, men måste bara visa Julrosen.
Den har inte slagit ut men knopparna är stora nu. Den här, som jag tror heter Helleborus orientalis ssp. abchasicus, är den som blommar tidigast av julrosorna här hos oss.
När blommorna slår ut är de riktigt mörkrosa men ju äldre desto blekare i färgen.
Tidigt i våras såg den ut så här.Snödroppar såg jag inga men Blåsippornas knoppar ligger startklara, men först skall vi ju ha JUL och sedan kommer nog våren..

Lotta om du mailar mig din adress skall jag skicka dig lite julrosfröer.

7 kommentarer:

 1. Så underbart det ser ut med spirande julrosor!
  Du gillar också mossor - precis som jag! De där kuddformade (har nånstans det vetenskapliga namnet) är speciellt "upphetsande" för att sprider inte sina sporer så att man slipper invasion av mossa. Björmossa tar jag inte längre i trädgården - den är mer invasiv än maskrosen hos mig.

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 2. Flåt! En kommentar till: Det där arrangemanget med mossa och krans på väggen ba' såååå vackert! (va' alldeles tvungen att få säga det!)

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 3. Kul att du tyckte det var fint. Kuddmossa är ganska tacksamt för den kan man spara år från år. En del av kuddarna är från 2004 och en del har jag haft med mig från semesterresor utomlands så det är lite speciella minnen med mossan i den där lådan. Under sommaren står lådan på undantag bakom garaget och mossan får bara vatten då och då, så den är ganska brun. När hösten kommer är mossan grön och det är bara att plocka fram den gamla lådan igen.
  Om det är så fint vet jag inte längre, särskilt inte när man ser alla era fina planteringar med julrosor, men det var den som fanns och dessutom var den färdig att bara lyfta fram.
  Fast ibland tycker jag allt att den är fin jag också. Det enkla är oftast det sköna.
  Det kan vara lika fint med eneris i en vas som de tjusigaste amaryllisar, tycker jag. Men smaken är ju olika.
  När jag var i Danmark under senhösten såg jag olika arrangemang med torr granris utan barr och det var ganska läckert. Man är en riktig härmelisa. Detta blev verkligen ett långt svar.
  God Jul på dig Ajna. Hoppas den blir riktigt god och rolig.
  Hälsningar
  Birgitta

  SvaraRadera
 4. Hej Birgitta! Jo, jag har själv kuddmossa på min Skogstjärnkant. Det tråkiga är att koltrastarna har upptäckt dem och de försöker demolera dessa fina mosskuddar. Jag har också haft mina rätt många år och fått ha dem ifred enda tills i sommras då dessa "huliganer" trasade sönder några. Suck.

  Ha det gott själv och god jul!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 5. GOD JUL och GOTT NYTT ÅR !!!!
  Önskar....
  Linda

  SvaraRadera
 6. Nämen så fiffigt att spara kuddmossan år från år! Vilket supertips! Gillar ditt arrangemang ute mycket. :) Härligt med julrosor och blåsippor på gång redan. Ha en riktigt härlig jul! Kram Karin

  SvaraRadera
 7. Underbara bilder, stressfri jul och grönt nytt år

  SvaraRadera