lördag 1 december 2007

Det är en ros utsprungen......



Kanske att jag kan känna mig lite som Rövarmor i Selma Lagerlöfs Julrosen, när jag går runt och letar knoppar i mina julrosor. Har redan varit mina första julrosrundor i trädgården. Knoppar finns och frön som grott under moderplantorna men några blommor till jul blir det nog inte. Och förresten, det kan gott dröja nu när jag ändå inte kan gå och titta på dem. I alla fall till efter Trettonhelgen för först då blir jag av med mitt gips.



I vår kommer min egensådda Helleborus 'Pacific Frost' att blomma för första gången. Fått upp två plantor från 10 frön, lite dålig utdelning kanske, och ingen av dem har så variegerade blad som de skall ha enligt alla foton jag sett. Misstänker att de variegerade är tjurigare när det gäller att gro så det kan nog dyka upp några små plantor till våren.
Helleborus argutifolius 'Silver Lace' har vackert silverfärgade blad med grön ådring. Den kommer inte att blomma till våren men jag är nöjd om den klarar vintern. Har planterat den nordöst om ett äppelträd för att den skall få lite skydd mot den skarpa vårsolen.



Så här till 1:a Advent passar det väl bra med en liten julrosvisning?

Helleborus foetidus






3 kommentarer:

  1. En sån fin blogg du har!
    Vilka underbara bilder och informativa texter!
    Hit återvänder jag mer än gärna.

    Julrosorna du visar är både läckra och "juliga".

    SvaraRadera
  2. Hej Katarina
    Roligt att du hörde av dig.
    Ja just nu med brutet ben har jag massor utav tid till gamla foton och böcker.

    SvaraRadera
  3. Dina julrosor är jättevackra. Själv fick jag en av mamma till jul. Den ade ursprungligen en ganska stor fin blomma ( den finns på min blogg "kråkspark & ..." du kan se den här

    Men nu har den fullt med knoppar och jag facinerades så av att ståndaren var en liten blomma i sig som du kan se på min andra blogg om du klickar här

    SvaraRadera