onsdag 26 december 2007

Annandag Jul – barmark och naken jord,

men det måste inte vara snö som täcker den så här års. Det finns underbara blad som kan göra det istället. När snön kommer, för det gör den väl vare sig man vill eller inte, finns de under, gröna och fina, färdiga att pryda marken när snön försvinner.

Dessa skall jag strax berätta mer om….
men först vill jag tacka Lotta,
http://lotta.tradgardsblogg.se/, för den fina julklapp hon gav mig.

Oväntat, överraskande och mycket roligt.
Den skall jag ju skicka vidare och jag som tycker mycket om trädgård vill ge den till ett par ganska utpräglade Trädgårdsbloggare. Två sidor jag gärna är inne och tittar på. Har ännu inte frågat om de vill ta emot den men det skall jag strax göra.
Anjas Hill,
http://anjashill.blogspot.com/ och Trädgårdsdrömmar, http://kenschill.blogspot.com/.

Åter till bladen. För några dagar sedan, nu i december, fotograferade jag dem. Det är härligt med något så grönt och vackert när man tror att inget vill växa och trivas i detta mörker. Bladen kommer från Cyklamen, både höst och vårblommande. Den höstblommande heter Cyclamen hederifolium och den vårblommande, Cyclamen coum.

Höstblommande cyklamen


Så här ser den höstblommande ut i september innan bladen kommer, översållad med vita blommor. Hela vintern ända fram i april – maj finns sedan bladen där innan de vissnar bort. Under sommare är sedan marken ’naken’ men då finns det så mycket annan fägring.
Vårblommande cyclamenDen här tror jag heter Cyclamen purpurascens och den kan börja blomma redan i augusti för att om jag minns rätt, sedan fortsätta när våren kommer.


Cyclamen cilicicum, är dåligt härdig här och ny för mig sedan i höstas. Har planterat en knöl ute, soligt och väldränerat och en i kruka som står i växthuset. Skall bli spännande att se hur det går med dessa tvåmen även med
Cyclamen hederifolium 'White Cloud' och Cyclamen hederifolium 'Bowles? Apollo' som också planterades i höstas.

Det går att få en ganska 'grön' vintern, men helst skall ju det man planterar överleva också och det återstår att se. Men hoppas gör jag.
OBS! Alla bladbilderna är inte från förra veckan , men de flesta.

7 kommentarer:

 1. Hejsan Birgitta!
  Vi niger och bockar.
  Jätte roligt!
  Vi motar gärna utmärkelsen,och känner oss extra hedrade när den kommer ifrån dig som i våra ögon har en så fin trädgårdsblogg.
  Har i dag varit på mellandagsrea i Borås och inhandlat en ganska fräck "tomte" för trädgården.
  Tyvär inte i betong som din fina.
  Ha en god fortsättning på julhelgen.
  MVH Ken&Carina

  SvaraRadera
 2. Vackra cyklamen - både blomma och blad. Än har jag inga i rabatten men det kanske kommer, vet vet :) Jag har de senaste åren fått upp ögonen för blad och haft den tanken med mig vid inköp av perenner. Köpte så fin Spetsmössa för ett par år sedan och sådde även i fjol och de bladen är vackra om vintern. Även de Julrosor jag har, har kvar sina gröna blad om vintern men nu när jag läst om Julrosor, får jag veta att många klipper bort bladen när den börjat blomma för att undvika sjukdomar - tänk vad man lär sig hela tiden! Ha det så gott 8`)

  SvaraRadera
 3. Lotta
  Spetsmösa är fint tycker jag också och det har kommit många nya namnsorter som inte revar sig lika mycket som Tiarella cordifolia. En som jag har men inte vet namnet på får nästan svarta blad under vintern.De är rätt snygga att kruka in och ha på t.ex trappen.
  Den här vintern är första som jag klippt bort alla julrosblad och det tog emot men de var fulla med stora vita löss och lite svarta fläckar, svartfläckssjuka misstänker jag. Jag har läst någonstans att lössen kan sprida sjukdomar bland julrosorna.

  SvaraRadera
 4. Ken&Carina
  Spännande att få se den tomten :)

  SvaraRadera
 5. Hejsan Birgitta och god fortsättning på det gamla året!

  Tack så hemskt mycket för utmärkelsen!
  Cyklamensblad är ju fina året om och så här års uppskattar man dem extra. Dina bilder är verkligen fina och du har även lyckats att fota blomman, vilket inte är det lättaste!
  Här i Gbg blåset det kuling, regnar och dagens ljus lyser med sin frånvaro. Mentalt är det viktigt att veta att det hela har trots allt vänt även om det dröjer innan man ser det med blotta ögat.
  Jag fyller tiden mellan gäster och matlgning med att läsa frökataloger och frölistor. Faktiskt ett jättejobb!
  Nu skall jag pussa katten och fortsätta med läsningen en stund till - kl 17 är det dags igen att plocka fram värdinneleendet ;D!

  mvh, Anja

  SvaraRadera
 6. Trevligt att få lära sig lite mer om cyklamen! Inte heller jag har några i mina rabatter men det inser jag nu att det måste jag ändra på. Särskilt eftersom bladen är så fina vintertid. Under min lilla rundtur igår var det främst en del Geranium, Heuchera och Pulmonaria som fortfarande hade fina blad.

  SvaraRadera
 7. Hej Birgitta!

  Tyvärr kan jag inte föra framåt (inte nu i varje fall)den fina utmärkelsen därför att alla trädgårdsbloggare jag vet är utnämnda redan (hehhee)!

  mvh, Anja

  SvaraRadera